Branchenieuws

Weinig (kosten) bedrijfsopleidingen horeca

In de horeca volgt slechts één op de 4 werknemers een bedrijfsopleiding; dat is het laagst van alle sectoren. Ook wordt in de horeca gemiddeld gezien het minst uitgegeven aan een bedrijfsopleiding. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Gemiddeld genomen volgde in 2010 ruim één op de 3 werknemers (36 procent) een bedrijfsopleiding (tegenover 34 procent in 2005). Koplopers zijn de energie-, water- en afvalbedrijven met een deelname van 62 procent.

Met één op de 4 werknemers is het aandeel van de horeca het laagst van alle sectoren.

Kosten
Ook geven de energie-, water- en afvalbedrijven het hoogste bedrag aan opleidingskosten per werknemer uit, bijna 1.200 euro. Het laagst is dit bedrag in de horeca met 70 euro per werknemer. Grote bedrijven geven per werknemer 2 keer zoveel uit aan bedrijfsopleidingen als kleine bedrijven.

De totale uitgaven aan cursussen en opleidingen in 2010 waren ruim 1,6 miljard euro (gemiddeld 435 euro per werknemer). Dit is circa 1 procent van de totale arbeidskosten in het bedrijfsleven. In 2005 was dit nog 1,5 procent.

Grote bedrijven
In grote bedrijven volgt 41 procent van de werknemers een cursus of opleiding. Bij bedrijven met minder dan 100 werknemers is dat 29 procent. Mannen volgen iets vaker een bedrijfsopleiding dan vrouwen.

In kleine bedrijven verschilt het percentage mannelijke en vrouwelijke cursusdeelnemers nauwelijks. In de grote en middelgrote bedrijven is het verschil 7 procentpunten.

Bron: CBS.