Branchenieuws

Van Kinsbergen: ‘Pub-aan-huis pakket’

Patrick van Aller, horecaondernemer in Den Haag,  ging viraal toen hij een video met een emotionele reactie postte, de dag van de horecasluiting. Gastropub Van Kinsbergen, een succesvolle horecazaak met huisbrouwerij, zet alle zeilen bij met verschillende acties.

Tekst: Gerard Molenaar

Een kleine twee jaar geleden opende Van Aller met zijn vrouw Lara en zakenpartner Bas Kokshoorn gastropub Van Kinsbergen in het Haagse Zeeheldenkwartier. Een all day concept met een huisbrouwerij. Een groot succes, getuige de nummer 1 positie in Den Haag op Tripadvisor. Ondanks tegenwerking van omwonenden is Van Kinsbergen een begrip.

De plotselinge horecasluiting kwam als een harde klap voor de enthousiaste ondernemer met jong gezin. Maar hij dacht vooral aan zijn personeel en zijn crediteuren.  Van Aller ging niet bij de pakken neerzitten, maar begon al gauw met de verkoop van vouchers om de cashflow gaande te houden en zijn facturen en personeel te kunnen betalen.

Vouchers succes

Tot zijn verbazing en vreugde ging dat heel hard. “Dat leverde genoeg geld op om de incasso's niet te hoeven stoppen en de facturen en mijn personeel te kunnen betalen. Je moet de cirkel rond houden, want je moet ook voor jouw leveranciers zorgen. Ik heb nu alles betaald en hoop voor de personeelskosten nu terug te kunnen vallen op de overheidsregeling. Ik vind het belangrijkst dat ik de facturen kan betalen, dus geen schulden maak.” De verkoop van de vouchers loopt nu gewoon door. De aantallen worden minder maar de bedragen per voucher worden hoger. Er komt nog steeds dagelijks geld binnen.

Van Kinsbergen 'Pub-aan-huis pakket

“Je moet het steeds per twee weken bekijken en dan met iets nieuws komen.” Dat nieuwe element is na twee weken focus op vouchers, nu het 'Van Kinsbergen pub-aan-huis pakket.', waarvan van Aller er 140 heeft samengesteld. Een kwart van de dozen is al verkocht. “Het is een waardevolle doos die €150 kost. Een onderdeel ervan is een eigen gin, die we samen met Van Kleef hebben ontwikkeld”, vertelt Van Aller. “Verder bevat het pakket de Haagse Disco Bingo,  die iedereen thuis kan spelen. Rustieke maaltijden zoals en stoofschotel en mosterdsoep vormen het culinaire deel.”

De doos bevat ook een bierproeverij inclusief magazine met bieren uit binnen/ en buitenland. Als primeur zit er ook een speciaalbier in van de Haagse brouwerij Eiber. “Jasper, de brouwer, is net vader geworden en heeft een speciaal bier ontwikkeld en die limited edition zit dus ook in onze doos. Natuurlijk zitten er ook bierglazen in. Echt een mooi pakket.” Met deze actie hoopt van Aller de komende twee weken door te komen.

Paasontbijt

Inmiddels hebben Van Aller en zijn team plannen ontwikkeld voor daarna. “Bezorgen gaan we niet doen want ik wil niet met de grote bezorgpartijen werken. Uit ervaring weet ik dat dat lang niet altijd goed gaat. We gaan nu samenwerken met Formitable, maar alleen voor afhalen van maaltijden. We beginnen in het Paasweekend met het uitleveren van paasontbijten. Mensen kunnen dat op eerste en tweede Paasdag bij ons komen afhalen. Vervolgens gaan we door met afhaalmaaltijden. We genieten een grote bekendheid in Den Haag en daar ben ik enorm trots op, dus met afhalen blijven we in ieder geval de cashflow gaande houden.”

Niet bang zijn

“Als ik iets geleerd heb is het dat je niet bang moet zijn om te zeggen:  ik heb geld nodig. De reacties waren hartverwarmend. Toch begrijpt niet iedereen wat je dan met dat geld doet, behalve je personeel en je leveranciers betalen. Wij zijn nu bijna 2 jaar bezig en doordat we gesloten zijn kunnen we onderhoud doen. We gaan dus de vloeren aanpakken en dan denken mensen dat je het geld dat nu binnenkomt daarvoor gebruikt. Ze hebben soms een apart beeld van horeca. Dat onderhoud van zo'n vloer zijn kosten die we moeten maken om te zorgen dat iedereen zich fijn voelt bij ons. Daar hebben we straks als we opengaan weer profijt van.  En juist nu is er een mogelijkheid om zoiets te doen.”

Brouwerij

De brouwerij draait na wat aanloopproblemen op volle toeren. Van Aller: “We hebben vijf vaste bieren en een wisselbier. Voor het brouwen werken we samen met Jasper van brouwerij Eiber. Hij brouwt hier iedere twee weken. Voor de techniek werken we samen met Tony van brouwerij Scheveningen. We kunnen nu consistent brouwen en hebben altijd drie van onze bieren op de tap. Daarnaast hebben we nog 13 andere taps dus Van Kinsbergen heeft ook de bierliefhebber veel te bieden.”

"Signaal nodig"

Van Aller is blij met alle enthousiaste reacties en met de overheidsregelingen maar hij vindt wel dat er nog een signaal moest komen van Koninklijke Horeca richting de vastgoedwereld en partijen als Fox en Buma. ”Die geven nu niet thuis en het zou goed zijn als er een gezamenlijk signaal komt.”

Op de vraag hoe hij straks terug zal kijken op deze periode, zegt hij: “Het is een hele rare periode, maar ergens ook een te gekke tijd. Onze sector blijkt erg creatief te zijn en we hebben nu goede banden met andere horecazaken in Den Haag die ons ook advies geven. Ook voor de teamspirit hier is het een bijzondere tijd. Anderzijds is het ook naar, als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn ouders die een hotel hebben. Dan word je toch wel verdrietig. Natuurlijk, als ik 's avonds thuis kom dan komen ook de zorgen wel. Het belangrijkste vind ik dus om geen schulden te maken. Zolang ik mijn kosten maar kan betalen. Een tijdje niets verdienen vind ik niet zo erg, afgezet tegen de gezondheid van iedereen. Het belangrijkste is dat we gezond blijven, maar het is raar om te zien dat alles waar we in de horeca voor staan, plotseling weg is. De horeca brengt mensen bij elkaar en nu moeten mensen op afstand blijven.

 

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?