Branchenieuws

Ruisaard naar wereldfinale Bocuse d'Or

Martin Ruisaard en zijn commis Rosita Nietvelt hebben zich gekwalificeerd voor de wereldfinale van Bocuse d'Or.

Dit werd woensdag 21 maart bekendgemaakt bij de Europese finale in Brussel. De wereldfinale vindt in januari 2013 plaats in het Franse Lyon.

Winnaars
Ruisaard, chef de cuisine bij restaurant De Fuik in Aalst, bereidde samen met Nietvelt binnen 5 uur en 35 minuten 14 vis- en vleesgerechten. De 2 streden tegen koks uit 19 andere Europese landen.

Ørjan Johannessen uit Noorwegen bemachtigde de eerste plaats. Nummer 2 werd Adam Dahlberg uit Zweden en nummer 3 Jeppe Foldager uit Denemarken.

Ruisaard behaalde een twaalfde plaats. Daarmee plaatste hij zich nipt voor de wereldfinale. De prijs voor het beste visgerecht ging naar Sigurdur Haraldsson uit IJsland; die voor het beste vleesgerecht naar Adam Bennett uit Groot-Brittannië.

Doelstelling
Ruisaard: "Kwalificeren voor de wereldfinale was onze doelstelling. We hebben ons gemeten met 20 toppers uit heel Europa waaronder veel favorieten voor de wereldfinale. Je weet hoe zwaar het is en dat alles afhangt van details en de dag. Natuurlijk wil je winnen. Daarvoor doe je mee."

"Maar ons doel is gehaald en we weten ook dat het nog beter moet. We kunnen ons nu gaan voorbereiden voor de wereldfinale om ons te gaan meten met de 24 besten van de wereld."

Zware opgave
Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland is André van Doorn van restaurant Kasteel Heemstede in Houten. Hij is trots op het team. "Martin en Rosita hebben een prachtige prestatie geleverd. Ze hebben er erg hard voor gewerkt en niet voor niets. Deze wedstrijd is de zwaarste die er bestaat."

"Je moet echt alles kunnen: alle technieken beheersen en laten zien, smaakvariaties bedenken, productkennis hebben en creatief zijn. Je moet stressbestendig zijn en kunnen plannen. Je staat er alleen met je commis. Alles moet binnen 5 uur en 35 minuten gebeuren. Dat is een zware opgave."

Een bikkel
Ook coach Leendert Klaassens is tevreden. "Deze wedstrijd vraagt heel veel tijd en voorbereiding. Daarnaast heb je nog een zware fulltimebaan. Je moet een bikkel zijn om dit te kunnen. Met een plaats bij de wereldfinale staat er driekwart jaar van weer heel hard werken voor de deur."

"Het is zwaar maar ook een unieke ervaring en een eer om Nederland te vertegenwoordigen."

Zenuwachtig
Rosita Nietvelt is blij dat de wedstrijd achter de rug is en kijkt voldaan terug. "Ik was zenuwachtig. Je weet niet wat je overkomt als je in die keuken staat met al die mensen op de tribunes. Maar toen ik stond te koken, viel de spanning weg en heb ik me alleen maar geconcentreerd op de wedstrijd en de aanwijzingen van Martin en coach Leendert."

"Ik ben natuurlijk hartstikke blij dat we naar de Wereldfinale gaan. Aan het vele werk dat er aan komt wil ik nog even niet denken."

---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account
Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie
Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep
LinkedIn.