Branchenieuws

Onderzoek overstappen cafés naar brouwers

Het bedrijfschap voor Horeca en Catering (BHC) gaat onderzoek doen naar het overstapgedrag van cafés naar een andere hofleverancier van bier. Het onderzoek is een vervolg op het rapport uit 2011 over rendementsopbouw in de drankverstrekkende sector.

(Photo: Melissaf84, iStockphoto)

Het onderzoek gebeurt mede op initiatief van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Panteia/EIM.

Bierdossier
Het is dus naar aanleiding van het zogeheten bierdossier dat vorig jaar uitkwam. Hieruit bleek dat 75 procent van de cafés door meer dan alleen een leveranciersrelatie gebonden is aan een bierbrouwer, dat 1 op de 6 panden eigendom is van de brouwer en dat 11 procent van de horecabedrijven een geldlening of borgstelling van de brouwer heeft.

De conclusie was dat naarmate de binding tussen brouwerij en horecabedrijf toeneemt, het rendement afneemt.

In de weg
"Het onderzoek van 2011 toont ook aan dat er aspecten in de samenwerking tussen brouwerij en horecabedrijf zijn die een eenvoudige overstap van de ondernemer naar een andere hoofdleverancier van bier in de weg kunnen staan", aldus BHC.

Meewerken
Voor het slagen van het onderzoek is het van belang dat zoveel mogelijk benaderde cafés meewerken aan deze Panteia/EIM-enquête. Het maakt niet uit of de ondernemer nu wel of niet in de afgelopen jaren veranderd is van hoofdleverancier.
 
De antwoorden worden, net als in de vorige enquête, anoniem verwerkt en strikt vertrouwelijk behandeld.

Bron/meer informatie: KHN.