De slaagkans van een overdracht van een familiebedrijf in de horeca is slechts 30 procent. Hoe dit te verhogen? Verder ervaart men het ondernemen in de horeca al vanaf 45 jaar als zwaar. Dat blijkt uit het onderzoek Familiebedrijven in de horeca, nu en in de toekomst.
Het bijbehorende rapport gaat nader in op de voorbereiding, de stappen in het opvolgingsproces en de mogelijkheden die ondernemers zien voor de overdracht naar de volgende generatie.
"Dergelijke inzichten zijn cruciaal om de slaagkans van de overdracht te vergroten", zegt een woordvoerder.
Conclusies
Enkele andere conclusies die uit het onderzoek naar voren komen zijn dat bij 24 procent van de horecaondernemers de overdracht van de leiding van de onderneming binnen de komende 5 jaar op de agenda staat.
De belangrijkste redenen hiervoor zijn de leeftijd van de ondernemer en de fysieke en mentale inspanning die het werken in de horecasector met zich meebrengt.
Presentatie
Deze en andere resultaten uit het onderzoek zijn maandag 21 november gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor ondernemers. Het rapport werd toen overhandigd aan Léon Dijkstra, tweede generatie en lid van de Raad van Commissarissen van Hampshire Hospitality.
Verder werd met de ondernemers in discussie gegaan aan de hand van een aantal stellingen. Het onderzoek is uitgevoerd door het Centrum van het Familiebedrijf in samenwerking met het bedrijfschap Horeca en Catering en Eduon Adviseurs Familiebedrijf.

