Branchenieuws

Omzet horeca 2007 stijgt naar 14,4 miljard euro

De horeca heeft in 2007 vergeleken met 2006 een omzetgroei gerealiseerd van 5,75% naar 14,4 miljard euro. Wel is 2007 voor de horeca een jaar van ups en downs geworden. Na een prima eerste halfjaar viel het derde kwartaal letterlijk en figuurlijk in het water. In het vierde kwartaal herstelde de omzet zich weer. De hotels en restaurants profiteerden het gehele jaar van goede zakelijke bestedingen. De gasten beoordelen hun laatste horecabezoek met gemiddeld 7,5 in alle sectoren. Directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland maakte dit bekend tijdens de opening van de Horecava 2008.

De omzetgroei in 2007 was bovengemiddeld in de restaurantsector en de hotelsector met respectievelijk 7% en 6,25%. Dit komt vooral door meer zakelijke bestedingen en een toename van het aantal binnenlandse toeristen in hotels. De omzet in de sector fastservice steeg ook bovengemiddeld met 6,75%, vooral te danken aan assortimentsuitbreiding (meer keuze = meer besteding).

De omzet in de drankensector blijft sterk achter: 2,75%. De volumegroei (omzetwaarde minus prijs) in de totale horeca kwam uit op 2,5% (in 2006 3%).

Jeu Claes: “In 2007 steeg de omzet naar 14,4 miljard euro en is het bedrijfsresultaat gemiddeld gestegen met 6,75%. Voor 2008 wordt een omzetgroei verwacht van ongeveer 5,75% maar zal het bedrijfsresultaat minder toenemen (+4,25%) dan in de afgelopen jaren. Door de krapte in de arbeidsmarkt stijgen de loonkosten. Ook stijgen de energiekosten en worden voedingsmiddelen duurder.”

“Voor de horeca wordt 2008 een spannend jaar omdat per 1 juli 2008 het rookverbod in de horeca een feit is. Vooral voor cafe's en discotheken zal het dan moeilijk worden een omzetgroei te realiseren of de omzet te handhaven. Dit ligt anders bij de restaurants en hotels omdat niet-roken daar door gasten al grotendeels is geaccepteerd”, aldus Claes. “Verder zullen de al ingezette trends zoals Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (Verantwoord Frituren, Convenant Overgewicht, Milieu en Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan) zich verder ontwikkelen. Ook neemt de schaalvergroting van de bedrijven verder toe en groeit het aanbod van retail en horeca nog verder naar elkaar toe.”