Branchenieuws

Nino Beltgens wint NK Biertappen 2012

Nino Beltgens van QuasiMolo in Maastricht is verkozen tot Nederlands Kampioen Biertappen 2012. Dat werd woensdag 1 februari bekendgemaakt op de BBB. Tweede werd Virginie Janssen van Oud Brabant in Oirschot, derde Hugo Smeijer van De Stadtlander in Groningen.


Tijdens de finales werden eerst in voorrondes 2 fluitjes & 2 vaasjes getapt en geserveerd aan de jury. In de finaleronde werden naast 2 fluitjes en 2 vaasjes ook 2 speciaalbieren (een bockbier en een witbier) uitgeschonken op een plateau voor de jury.

De jurering gebeurde met cijfers per onderdeel en was tevens live op een scherm te volgen. Bekijk hier eventueel een filmpje van Nino Beltgens in de voorronde.

De jury
De jury bestond uit Gerrit Verweij (voorzitter), Eric de Kock (wedstrijdleider), Gilbert Royen, Antonio van den Hengel, Nigel Siebelt, Peter van de Arend en Thomas Wijn.

Verweij: "In heel Nederland is veel enthousiasme getoond voor de tapwedstrijden en zien we een enorme kwaliteitsslag, waarmee de deelnemers tonen dat het beste biertje toch echt in de Nederlandse horeca gepresenteerd wordt".

Top 10
De top 10 beste biertappers in Nederland zijn als volgt.
01. Nino Beltgens, restaurant QuasiMolo, Maastricht, 7:40, 162.
02. Virginie Janssen, café Oud Brabant, Oirschot, 7:32,    159.
03. Hugo Smeijer, De Stadtlander, Groningen, 6:15, 158.
04. Aleida Kranendonk, café De Karre, Tuk, 6:54, 156.
05. Maurice Gilissen, café, In den ouden Vogelstruys, Maastricht, 7:35,    156.
06. Elias Bom, café Walzicht, Woerden, 6:18, 154.
07. Yvet Bosma, Het Achterhuis, Urk, 6:25, 154.
08. Bas van der Aa, cafe De Gouden Leeuw, Winssen, 6:59, 153.
09. Ton Opgenhaffen, La Cle, Maastricht, 6:41, 151.
10. Tim Fugers, The Cardinal, Soest, 7:03, 150.

Beoordeling
De deelnemers werden beoordeeld op 34 punten. Een aantal punten zijn:
• voorbereiding en presentatie;
• spoelen van de glazen;
• wijze van tappen;
• wijze van afschuimen;
• hoe wordt het biertje geserveerd aan de gast;
• hoe wordt de presentatie van speciaalbier voorbereid;
• hoe wordt het glas van een speciaalbier gespoeld;
• hoe wordt het speciaalbier geserveerd aan de gast.

De wedstrijden zijn een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onder de titel Stichting Tapwedstrijden.