Nederlanders zijn het meest sceptisch over de hygiëne in de lokale kroeg, vergeleken met andere horecagelegenheden. Vergeleken met andere Europeanen echter zijn Nederlanders een stuk minder sceptisch en ontwijken ze een horecazaak minder snel als het toilet bijvoorbeeld erg vies is.
Dat en meer blijkt althans uit onderzoek van Tork onder 4.000 Europeanen in aanloop naar de Wereld Toilet Dag, op zaterdag 19 november. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 80 procent van de Nederlanders die een vies toilet ziet in een restaurant denkt dat de keuken ook wel onhygiënisch zal zijn.
Verder besloot ruim de helft van de Nederlanders wel eens niet in een horecazaak te gaan eten omdat het toilet vies was.
Lokale kroeg
Ook hebben niet veel Nederlandse horecabezoekers vertrouwen in de hygiëne van koks en keukenpersoneel. Zo denkt 21 procent dat zij zelden of nooit de handen wassen voor het koken. 32 procent van de ondervraagden meent dat koks het eten dat op de grond gevallen is gewoon gebruiken.
Verder zijn Nederlanders het meest sceptisch over de hygiëne in de lokale kroeg (43 procent) en het meest te spreken over de hygiëne in restaurants (69 procent) en hotelbarretjes (61 procent).
Nog sceptischer
Hoewel Nederlanders vrij kritisch lijken, keren andere Europeanen vaker om bij het zien van een niet zo schoon restaurantinterieur. Ook het keukenpersoneel krijgt ervan langs: zo denkt 48 procent van de Polen dat het keukenpersoneel de handen zelden of niet wast na een toiletbezoek en meent 51 procent dat koks voedsel dat op de grond is gevallen gewoon gebruiken.
Top8
De top 8 van Europeanen die het meest sceptisch zijn over de hygiëne in de horeca (gebaseerd op het percentage dat zegt wel eens niet in een restaurant te zijn gaan eten, omdat het er niet schoon leek) is als volgt.
01. Polen (85 procent).
02. Zweden (79 procent).
03. Duitsers (73 procent).
04. Fransen (66 procent).
05. Engelsen (65 procent).
06. Finnen (61 procent).
07. Belgen (58 procent).
08. Nederlanders (53 procent).

