Mbo'ers vinden proactiviteit, probleemoplossend vermogen en mensgerichtheid essentieel om in de horeca te kunnen slagen. De eigenschappen waarvan ze vinden dat ze die ze zelf al goed onde de knie hebben zijn: dienstbaar & servicegericht, mensgericht en doorzettingsvermogen.
Het gros vindt dat ze nog kan groeien in: commercieel inzicht (55 procent), stressbestendig en een probleemoplossend vermogen. Dat vinden althans de mbo-leerlingen die meededen aan het Grote Talenten Onderzoek van SVH.
Leukste kanten
Verder zijn volgens de jongeren de leukste kanten van de horeca: de afwisseling, het omgaan met mensen, gasten & collega's, creativiteit, service-gastvrijheid, positiviteit, de snelle resultaten/feedback en het avontuurlijke/de ondernemersgeest.
Eén citaat: "Het allerleukst is die ene dankjewel van je gast als hij een onvergetelijke avond heeft gehad, mede door jou".
Minst leuk
De mbo-leerlingen vinden de werktijden, werkdruk en ondankbare & onrespectvolle gasten het minst leuk aan het vak. "Het is lastig om dingen te plannen met mensen die een 9-tot-5-baan hebben", zegt er één.
Een ander: "Af en toe baal ik ervan dat de horeca een levensstijl is, dat je daar dag en nacht mee bezig bent."
De opleiding
De redenen voor de keuze voor een horeca- of foodopleiding zijn divers. Sommigen overkwam het, sommigen zagen het als voorbestemd. De meesten echter vinden dat de opleiding een fijne mix biedt van (beperkte) theorie en (veel) praktijk en dat het de mogelijkheid biedt om werk te maken van passie voor food/koken.
Maar ook vanwege de vele mogelijkheden van de opleiding, waarbij het toekomstperspectief nog open ligt en de combinatie van managementvaardigheden en de gastvrijheidsindustrie.
Belangrijke les
De leerlingen werd ook gevraagd wat de belangrijkste les was die ze tot nu toe hadden geleerd. Enkele antwoorden: nee bestaat niet, werk hard maar met passie, denk conceptmatig en heb lef & ga voor perceptie.
Verder verwacht 72 procent dat ze over 3 jaar een baan heeft in de food- of gastvrijheidssector, denkt 19 procent dat ze een eigen zaak heeft en gokt 9 procent dat ze dan niet meer in deze branche werkt.
Werkomgeving
Ten slotte stelde SVH een top 10 samen van zaken die de mbo-leerlingen belangrijk vinden om prettig/leuk te kunnen werken.
01. Mezelf thuis voelen op het werk.
02. Waardering voelen, krijgen voor je werk.
03. Veel nieuwe dingen leren.
04. Inspirerende werkomgeving.
05. Gezamenlijk iets willen bereiken, een teamprestatie neerzetten.
06. Afwisseling.
07. Openheid en vertrouwen.
08. Veel ruimte voor creativiteit en innovatie.
09. Dat eigen ideeën welkom zijn.
010. Feedback krijgen.
11. Financiële waardering (salaris, winstdeling, fooien, en dergelijke).
Bron: Grote Talenten Onderzoek.

