Mocht 'It giet oan' bewaarheid worden dan zal de Friese horeca hier nog jarenlang van profiteren, voorspelt het ING Economisch Bureau. Als de Elfstedentocht doorgaat wordt voor 2012 in ieder geval al een volumestijging van bijna 10 procent verwacht.
Tijdens de Elfstedentocht draait een gemiddelde horecagelegenheid in Friesland namelijk bijna 20 keer zijn normale dagomzet, ervan uitgaande dat de drukte over 2 dagen verspreid is.
2 miljoen bezoekers die ieder gemiddeld 50 euro uitgeven waarvan de helft in restaurants, hotels en cafés leidt tot een extra omzet van 50 miljoen euro voor de Friese horeca. Op jaarbasis zet de Friese horeca ruim 500 miljoen euro om.
Tocht 1997
Tijdens de laatste Elfstedentocht in 1997 was het ook vooral de horeca die profiteerde. Cafés waren door de Nacht van de Elfstedentocht meer dan 24 uur aaneengesloten open. Daarbij waren alle hotels in de regio enkele dagen volledig volgeboekt.
Het volume van de Friese horeca groeide hierdoor in 1997 met 16,4 procent, ten opzichte van 8,0 procent in geheel Nederland.
Jarenlang
Na 1997 was het effect van het vorige 'It giet oan' niet uitgewerkt voor de Friese horeca. Ook in de jaren 1998, 1999 en 2000 groeide de sector nog jaarlijks met bijna 10 procent, terwijl in geheel Nederland deze groei veel lager lag.
Eerder al kwamen Friesland Marketing en NBTC/NIPO met cijfers over de gevolgen van een Elfstedentocht voor de Friese horeca.

