Het JeneverFestival op zaterdag 17 en zondag 18 maart in Schiedam trok dit jaar 850 bezoekers. Dat is wederom een stijging. Het op het festival gehouden NK Mixen en Cocktails met Jenever met barkeepers uit binnen- en buitenland werd gewonnen door de Italiaan Roberto Artuso.
De officiële opening van het festival in het Jeneverfestival werd verricht door locoburgemeester Mario Stam van Schiedam. Hij sprak zijn waardering uit voor het festival dat de rijke traditie van het Hollandse product jenever eer wil aandoen.
Marktsignalen
Het festival is een jaarlijks initiatief van de Commissie Gedistilleerd. "De interesse en het enthousiasme van de bezoekers heeft de standhouders zeer verheugd", zegt woordvoerder Joep Stassen.
"De meeste Nederlandse jeneverdistillateurs waren aanwezig. Zij gaven zonder uitzondering aan dat de getoonde belangstelling een bevestiging is van de signalen uit de markt."
"De productgroep jenever in zijn volle breedte heeft de aandacht getrokken van een nieuwe generatie liefhebbers. We merken steeds sterker dat dit enthousiasme past in de trend van aandacht en waardering van producten uit eigen land of streek."
NK Cocktails
De Nederlandse Bartender Club organiseerde de tweede editie van NK Mixen en Cocktails met Jenever. Deze werd gewonnen door de Italiaan Roberto Artuso met zijn jenevercocktail The Speakeasy Martinez.
Daarnaast gaf de Engelse barkeeper Alex Kratena een demonstratie. Hij is hoofdbarkeeper van de Artesian Bar van het Londense Langham Hotel, dat onlangs bekroond werd voor het beste cocktailmenu ter wereld.
Huidige generatie
Stassen: "Ook barkeepers in binnen- en buitenland hebben jenever herontdekt, zij spreken een duidelijke voorkeur uit voor jenever als cocktailingrediënt. Het vakmanschap en de creativiteit van barkeepers staat hoog in aanzien bij de huidige generatie die in het weekend uitgaat."
"De beleving die barkeepers creëren wordt zeer gewaardeerd. Ik voorspel dat zij een belangrijke rol gaan spelen bij de opleving van de horecasector."

