Branchenieuws

Horecabranche heeft laagste ziekteverzuim

Het ziekteverzuim van werknemers in Nederland kwam in het tweede kwartaal van 2011 uit op 4,1 procent. In de horeca was met 2,5 procent het verzuim het laagst. Wel steeg het hier behoorlijk. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Het ziekteverzuim in Nederland stabiliseerde zich de laatste jaren vrijwel. In het tweede kwartaal van 2011 lag het op 4,1 procent. Een jaar eerder was dit 4,0 procent.

Dit betekent dat gemiddeld per dag 1 op de 25 werknemers als ziek te boek staat.

Horecabranche
Hoewel de horeca in het tweede kwartaal van 2011 het laagste ziekteverzuim had (2,5 procent), nam het verzuim daar wel behoorlijk toe. Het verzuim in de horeca lag vorig jaar nog op 2,1 procent. Ook bij het openbaar bestuur en de industrie steeg het verzuim fors.

Hoogste verzuim
De bedrijfstakken met het hoogste ziekteverzuim zijn het openbaar bestuur, het onderwijs en de industrie. Het ziekteverzuim bedroeg daar 5,1 procent. Ook in de gezondheidszorg lag het verzuim met 5,0 procent relatief hoog.

Grote bedrijven
Grote bedrijven met 100 of meer werknemers hadden in het tweede kwartaal 2011 een verzuim van gemiddeld 4,8 procent. Bij kleine en middelgrote bedrijven was dit respectievelijk 1,9 en 3,5 procent.

Kosten verzuim
De kosten van het ziekteverzuim zijn aanzienlijk. In het tweede kwartaal 2011 is er in totaal voor 2,6 miljard euro aan loon aan zieke werknemers doorbetaald. In dezelfde periode vorig jaar betaalden werkgevers nog 2,5 miljard euro aan zieke werknemers.

Bron: CBS.