Driekwart van de Nederlanders ervaart de horeca als een veilige plek. De service/gastvrijheid krijgt een 8,1. Wel vindt men dat de branche niet voldoende doet aan het tegengaan van alcoholmisbruik en rept een derde erover dat de horeca overlast veroorzaakt.
Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hiervoor werden 1.300 Nederlanders in de leeftijd van 15 tot en met 80 jaar ondervraagd.
Veiligheid
De horeca wordt ervaren als een veilige omgeving: 74 procent van de uitgaanders voelt zich veilig tijdens een bezoek aan een horecagelegenheid. Iets meer dan een derde van de Nederlanders is van mening dat de horeca overlast veroorzaakt (bijvoorbeeld geluidsoverlast of zwerfafval), hoewel zij niet per se spreekt uit persoonlijke ervaring.
Nederlanders zien daarnaast een belangrijke maatschappelijke taak weggelegd voor de horeca. Zo vinden zij dat de horeca de gezonde levensstijl moet bevorderen en dat de horeca het gebruik van duurzame en biologische producten moet stimuleren.
Ook doet de horeca volgens de ondervraagden dus niet genoeg aan het tegengaan van alcoholmisbruik.
Cafés
Verder blijkt uit het onderzoek dat 38 procent minstens één keer per maand een café of bar bezoekt. 17 procent van de respondenten geeft aan maandelijks een discotheek te bezoeken en zo´n 15 procent geeft aan één keer per maand een hotel te bezoeken om er te overnachten of voor een ontmoeting.
Werkgever
Een kwart van de ondervraagden wil graag in de horeca werken. Werken in de horeca wordt als aantrekkelijk gezien door met name Nederlanders onder de 25 jaar. Zo´n 18 procent van de ondervraagden zou zelf een bedrijf willen starten.

