Branchenieuws

Handtekeningenactie tegen vroege sluitingstijden horeca

Op de website www.vrij-uitgaan.nl, opgestart door de Jonge Socialisten in de PvdA (JS) in samenwerking met de particuliere actiegroep "Laat op stap", zijn binnen een week meer dan 30.000 handtekeningen opgehaald tegen verplichte vroege sluitingstijden in de horeca. Dat claimt mede-oprichter Michel Feenstra vandaag in een persbericht. "Dit gigantische aantal geeft wel aan dat heel veel Nederlanders inzien dat vroege sluitingstijden niets oplossen en problemen alleen maar erger maken." Dat denkt ook JS-voorzitter Michiel Emmelkamp verwacht de petitie van Vroeger op Stap van de Friese moeders in te halen als dit tempo zich voortzet. Hij noemt dat een "duidelijk signaal." Lees verder voor de argumenten van de Laat op Stap/Vrij uitgaan-clubs.

Als kroegen in ? keer leegstromen en mensen onder invloed in ? klap op straat komen, leidt dat vaker tot vechtpartijen, zegt Vrij Uitgaan. "Vroege sluitingstijden maken in veel steden het uitgaansleven veel minder leuk. Veel steden hebben, met hun volledig vrije sluitingstijden, een gezellig en veilig uitgaansleven. Waarom zou je dat veranderen?"
Voorts zorgen sluitingstijden niet voor minder alcoholgebruik, maar juist voor sneller alcoholgebruik. "Bovendien: als mensen n?2.00 uur nog wat willen drinken, doen ze dat wel
ergens anders." Tenslotte worden ook goed bedoelende en verantwoord drinkende horecabezoekers worden er de dupe van, zegt Vrij Uitgaan. "Waarom zou de overheid het moeten tegenhouden als een student om vijf uur 's nachts een biertje wil drinken?"