Branchenieuws

Gros Nederlanders is voor toeslagen horeca

72 procent van de Nederlanders vindt dat horecamedewerkers toeslagen zouden moeten krijgen, zodat de kwaliteit van de horeca beter wordt. De horeca an sich krijgt gemiddeld een 6,8. Ten slotte maken horecamedewerkers veel intensiever gebruik van de natte horeca dan gemiddeld.


Dat blijkt uit een onderzoek (zie onder) van Maurice de Hond in opdracht van FNV Horeca, uitgevoerd onder 1.034 Nederlanders. Ook werd een zogeheten oversample van 491 horecamedewerkers ondervraagd.

Toeslagen
72 procent van de Nederlanders vindt dat de service en kwaliteit van de horeca beter zou kunnen. Eenzelfde percentage vindt dat het werken in de horecasector minder aantrekkelijk is doordat onregelmatig werken en overwerk niet beloond wordt.

FNV is daarom een crowdsourcing-initiatief gestart waarop mensen - gasten, werknemers en ondernemers - tips kunnen geven voor een betere horeca-cao.

Kwaliteit
Verder bestempelt 64 procent van de ondervraagden de kwaliteit van de
horecabranche met 'goed', vindt 40
procent het gedrag van gasten 'goed' en vindt 94 procent iemand een goede horecaondernemer als hij zijn gast centraal stelt.

Dit tegenover 55 procent die vindt dat een goede horecaondernemer zijn personeel centraal stelt.

Werkzaam
Verder blijkt uit het onderzoek dat 32 procent van de Nederlanders wel
eens in de horeca heeft gewerkt. Van de mensen die momenteel in de
horeca werkt, doet 13 procent dit fulltime.

Van de mensen die in de horeca werken of gewerkt hebben, zegt 43 procent
dat het een restaurant betreft. Daarna volgen het café (33 procent),
'iets anders' (27 procent) en een eetcafé/bistro (22 procent).

Horecagelegenheid
Aan de respondenten is ook gevraagd welke horecagelegenheid zij in het
afgelopen jaar bezochten. De restaurants staan bovenaan (89 procent),
gevolgd door snackbars (69 procent) en cafés (65 procent). Onder
horecamedewerkers zijn deze percentages respectievelijk 92, 76 en 83
procent.

Voor cafés betekent dit dat ze 18 procent meer bezocht worden door
horecamedewerkers. Voor discotheken/bars is dat 25 procent meer en voor
zalen- en partycentra 10 procent meer.

Bron: onderzoeksrapport Maurice de Hond i.o.v. FNV Horeca.