Branchenieuws

Gouda maakt beste Noord-Holland Lentemenu

Niels Gouda, eigenaar van restaurant Egmondsch Kaatje in Egmond aan Zee, is de winnaar van het Meest Smaakmakende Heerlijk Noord-Holland Lentemenu.

Deze prijs ontving hij donderdag 27 mei uit handen van chef-kok Caspar Bürgi. Egmondsch Kaatje deed, net als zeventig collega-restaurants verspreid door Noord-Holland, mee aan de Zaaiweek van Heerlijk Noord-Holland.

Deze biologische themaweek is onderdeel van Noordhollandsegrond, de campagne ter promotie van ‘biologisch van dichtbij’ van de provincie Noord-Holland.

Ingrediënten
Bürgi prees Gouda om de creatieve samenstelling van het menu, dat hij - zoals gevraagd aan alle deelnemende restaurants - baseerde op biologische en duurzame streekingrediënten.

Dat leverde gerechten op waaronder een voorgerecht met onder andere een soepje van rode biet en een crème van Egmondse geitenkaasbollen met Limmer-bijenhoning.

Aanleiding
Desgevraagd vertelt Gouda dat het initiatief van de ‘biologische Zaai- en Oogstweken’ voor hem de aanleiding vormde om meer met biologische ingrediënten uit zijn eigen omgeving te gaan werken.

Een andere belangrijke reden voor Gouda om meer met biologische streekproducten te werken is de behoefte om zich met zijn restaurant te onderscheiden. Iets te bieden wat zijn gasten (nog) niet kennen.

Gouda: "Hier in Egmond aan Zee zijn de afgelopen jaar verschillende bakkers, slagers en groenteboeren verdwenen. En ook de Natuurwinkel sloot een tijdje terug zijn deuren. Het aanbod aan biologische, ambachtelijke producten is dus klein. Dat geldt trouwens ook voor het aanbod bij de horecagroothandel; wij moeten onze biologische streekingrediënten van andere bronnen betrekken."

Positief
Maar: onze gasten reageren heel positief op onze keuze om die ingrediënten weer een plek op onze kaart te geven. Je hoort ze soms ook praten over de bijzondere smaak en hoe jammer het is dat we die speciale winkels niet meer hebben. Voor mij genoeg reden om er met plezier mee door te gaan. Ik doe dan ook zeker weer mee met een bijzonder menu in de Oogstweek in september."

Afbeelding
Op de afbeelding de uitreiking van de oorkonde door Caspar Bürgi (l) aan Niels Gouda en Mirjam Gouda. Fotograaf: Lasca ten Kate.

---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.