Werknemersorganisatie FNV Horeca trekt aan de bel over de cao-lonen in de horeca. Dit naar aanleiding van een onderzoek tussen verschillende branches. "De kwaliteit van de Nederlandse horeca lijdt eronder. Als we bodemlonen geven, krijgen we ook bodemkwaliteit."
In het onderzoek zijn 6 cao's met elkaar vergeleken: die van de horeca, supermarkten, bedrijfscatering, mode- & sportdetailhandel, ziekenhuizen en schoonmaak. Naast lonen zijn ook de arbeidstijden per sector vergeleken.
Minder geld
Volgens de vakbond werken horecamedewerkers substantieel langer, op onregelmatigere uren en voor minder geld dan mensen met vergelijkbare functies in andere sectoren.
Ook worden volgens FNV de hoge mate van overwerk en het werken op feestdagen en in weekenden, kenmerken van de horecabranche, nauwelijks gecompenseerd. Dit zou zijn in tegenstelling tot andere cao's.
Kwaliteit
Milen van Boldrik, sectorbestuurder van FNV Horeca: "De situatie is zorgwekkend. De arbeidsmarkt is krap: de vraag naar horecapersoneel is groter dan het aanbod. De slechte arbeidsomstandigheden in de horecasector maken andere sectoren veel aantrekkelijker voor werknemers."
"Deze ontwikkeling is funest voor de branche. Het wordt steeds moeilijker om nieuwkomers aan te trekken en vakmensen te binden. Daarnaast lijdt de kwaliteit van de Nederlandse horeca eronder. Als we horecamedewerkers bodemlonen geven, krijgen we ook bodemkwaliteit."
Bron/lees meer: FNV Horeca.

