Branchenieuws

Eerste culinaire ballonvaart boven de Alpen

Angélique Schmeinck heeft met CuliAir als eerste kok ter wereld een (culinarie) ballonvaart boven de Alpen gemaakt.

Dat gebeurde de afgelopen dagen tijdens het ballonvaartfestival in Filzmoos in Oostenrijk. Ze kookte daarbij 2 keer voor 12 gasten een vijfgangendiner op 4 kilometer hoogte.

Astronaut
“Waanzinnige uitzichten. Het is bijna niet te omschrijven”, vertelt Schmeinck. "Zo mooi is het. Je stijgt eerst boven de wolken uit en vaart dan boven de Alpentoppen. Prachtig. Het voelt misschien zoals een astronaut zich voelt als hij de aarde ziet."

En: “Met een inhoud van 10.000 kubieke meter en een hoogte van 50 meter is het een enorme luchtballon. Maar als je boven de Alpen bent, voel je je ondanks die grootte toch wel heel klein."

-10 graden
Op 4 kilometer hoogte was het -10 graden. "We vaarden met een snelheid van zo’n 60 kilometer per uur. Maar omdat een luchtballon met de wind meegaat, merk je zelf amper iets van de kou. Wel koelen de gerechten snel, dus moest ik flink doorwerken."

"Ook de luchtdruk is op die hoogte beduidend lager. Dat heeft invloed op de speekselvorming. Ik heb daarom de gerechten met kruiden en specerijen hoger op smaak gebracht. Volle smaken doen het goed op 4 kilometer."

Prikkels

Schmeinck vertelt verder dat de zintuigen van de meevarende gasten ook alerter zijn. "Dat vraagt om accenten in de gerechten die passen bij de prikkels van het avontuur." De gasten kregen onder andere de volgende gerechten voorgezet.

Snoekbaars met pompoencrème en gemarineerde witte kool, hertenbout in specerijen met paddenstoelen, vijgen met Pedro Ximénez & gesmolten jonge geitenkaas en warme abrikozen in sinaasappel-saffraanstroop met witte chocolademousse en krokante amandel. 

Katrolsysteem
Schmeinck is de enige ter wereld die met een speciaal katrolsysteem gerechten in de warmte van de nok van de ballon bereidt. Dat doet ze sinds 2003; deze keer had ze de primeur boven de Alpen.

De eerste dagen werd het festival gehinderd door hevige sneeuwval, maar woensdag 11 januari werd met piloot Bas Spierenburg van BAS Ballon de eerste vaart gemaakt. Er voeren toen 24 andere ballonnen mee.

---
Facebook-pagina Horeca Entree.   
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account
Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie
Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep
LinkedIn.