Restaurant Da Vinci is de winnaar van de Knoopjelos Proef met als thema Hongarije. Zij serveerde de beste wijn-spijscombinatie.
Het was de vijfde keer dat deze wedstrijd van Knoopjelos.nl voor chefs en sommeliers van (sterren)restaurants plaatsvond. Deze keer moesten de deelnemers een gerecht maken met als thema Hongaarse wijnen.
Deelnemers
Het deelnemersveld bestond uit 9 restaurants, verdeeld over 3 provincies. Uit Zuid-Holland gaven restaurant Perceel (Capelle a/d IJssel), In Den Rustwat (Rotterdam) en Crème Crue (Rijswijk) acte de présence. Tot de Limburgse participanten behoorden Aubergine (Steyl) en Da Vinci (Maasbracht).
Noord-Brabant werd door De Treeswijkhoeve (Waalre), Zout en Citroen (Oosterhout), Wolfslaar (Breda) en De Hofstee (Bladel) vertegenwoordigd.
Hoog niveau
Maurice van Bussel van Knoopjelos.nl en Attila Szunomar van Lekkers uit Hongarije bezochten de deelnemende restaurants op locatie om de bereidingen en geselecteerde wijnen van een deskundig oordeel te voorzien.
Van Bussel: "We maakten een ongekend hoog niveau in de breedte mee. De creativiteit en toewijding was inspirerend, evenals de onderscheidende wijze waarmee alle chefs en sommeliers invulling gaven aan de toch lastige opdracht om Hongaarse wijn passend te combineren met een gerecht naar keuze."
Winnaars
Uiteindelijk bleven Petro Kools en Margo Reuten van Da Vinci** in Maasbracht de concurrentie net voor. Zij hadden een gerecht gemaakt van Limburgse asperges, wintertruffel, ravioli met kalfswang en krokante zwezerik. Dit werd gecombineerd met lichtgekoelde pinot noir.
"Met name patron Dick Middelweerd en sommelier Rene Tabbers van De Treeswijkhoeve maakten de beslissing echter niet eenvoudig", vervolgt Van Bussel. "Hun combinatie van Mondivin Cabernet Franc 2002 en rundersukade met ganzenlever, aardpeer en hazelnoot was feitelijk net zo geslaagd."
"Het werd zodoende door de allerkleinste details, zoals temperatuurcontrole en keuze voor het glaswerk, beslist."
Beter beeld
Het merendeel van de deelnemende sommeliers gaf na de Knoopjelos Proef aan een beter beeld van de mogelijkheden van Hongarije als wijnland te hebben gekregen. Knoopjelos.nl en Lekkers hebben in ieder geval besloten meer activiteiten rondom het thema Hongarije te organiseren.
Szunomar: "Dit is slechts een eerste stap om Hongarije culinair steviger op de kaart te zetten, zowel letterlijk als figuurlijk. Het is zeker dat deze proef een vervolg gaat krijgen in overige delen van Nederland."
"Verder staat een wijnreis naar de regio Boedapest op het programma en gaan we enkele toonaangevende wijnmakers naar Nederland halen voor sommeliers-sessies."
---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

