Proeflokaal Dégust in Hoogeveen is de winnaar van de Bier & Gastronomie Award 2012. Dat werd woensdag 11 januari bekendgemaakt op de Horecava door het Biergenootschap der Lage Landen, die de prijs jaarlijks uitreikt aan de horecazaak die de beste bier-spijscombinaties serveert.
Dégust won van de Jopenkerk uit Haarlem en Het Brouwcafé uit Scheveningen.
Gepassioneerd
Eigenaars Maurits Harmsen en Doinja Karmelk ontvingen de award uit handen van grootheraut Andries de Groen. Dégust werd vorig jaar al tweede. "Vorig jaar eindigde de zaak, tot grote teleurstelling van vele bieraffecionados, nog op een tweede plaats", aldus de jury.
"Dit jaar zijn ze overtuigend winnaar vanwege de gepassioneerde manier waarop bijpassende (streek)bieren gevonden worden bij de lokale keuken. Een feest van verassende bier-spijscombinaties en de reis naar Hoogeveen dubbel en dwars waard."
Verfijnder
Volgens juryvoorzitter Henri Reuchlin won Dégust dit jaar wel omdat de keuken verfijnder is geworden. "Ze serveren ontzettend verrassende en mooie biercombinaties, dat hebben ze goed doordacht. Daarnaast: als je één bier niet wilt, hebben ze ook een goed alternatief. Daar spelen ze goed op in."
Kleine brouwers
Maurits Harmen werkte in het verleden bij 't Arendsnest in Amsterdam. Daar maakte hij (persoonlijk) kennis met veel kleine brouwerijen, die toen enorm in opkomst waren. Daardoor staan er nu ook veel bieren van kleine brouwers op de kaart.
Lichte bieren
Als Doinja Karmelk wordt gevraagd wat zij het moeilijkst vindt, verwijst ze naar de lichte bieren. "Die zijn veel minder complex van smaak en daarom moet je oppassen dat deze niet ondersneeuwen bij de gerechten. Het is echter tegelijkertijd ook een echte uitdaging lichte bieren te combineren."
Moment stilte
Voorafgaand aan de wedstrijd werden bier-spijscombinaties uitgedeeld afkomstig van de winnaar van vorig jaar, De Hofkaemer. Tevens werd een moment stilte in acht genomen voor de overleden Harry van der Wiel, mede-oprichter van de Alliantie van Biertapperijen (ABT).

