Branchenieuws

Boek Ferran Adrià gedoopt bij De Librije

Het nieuwste boek van Ferran Adriá is 'gedoopt' bij De Librije, in aanwezigheid van Ronald Giphart en Mara Grimm.

In het boek Thuis koken met Ferran Adrià staan 93 maaltijden die bij elBulli dagelijks voor en door het personeel werden bereid. De personeelsmaaltijd was er altijd een belangrijk moment van de dag.

De Librije
Zodoende vond de doop van dit boek dan ook plaats tijdens de personeelsmaaltijd van het Néderlandse sterrenrestaurant. Jonnie en Thérèse Boer hebben al jaren grote bewondering voor Adrià. Thérèse Boer vertelde dat de personeelsmaaltijd bij De Librije net zo belangrijk is als die bij elBulli altijd was.

"Even een rustig moment met elkaar aan tafel om te genieten van een eenvoudige doch voedzame maaltijd." Samen met het personeel van De Librije at het gezelschap een pastasalade met makreel en een linzensaus. Deze keer stond er voor de gelegenheid ook een stukje kalfswang op tafel.

Ronald Giphart
Onder het gezelschap was onder andere Ronald Giphart. Hij liep voor zijn boek Eten, drinken en slapen 336 uur stage bij Oud Sluis en De Librije, (nu nog) de enige 2 driesterrenrestaurants van Nederland.

Gedurende deze stage maakte hij kennis met het fenomeen personeelsmaaltijd. Hij vertelde op zijn eigen navolgbare wijze over zijn (vaak hilarische) ervaringen. Het boek van Adrià prees hij om het idee erachter en om de fantastische, maakbare recepten.

Mara Grimm
Ook aanwezig was journalist Mara Grimm. Zij sprak enkele weken geleden in Londen met Adrià en vertelde bij De Librije over haar ontmoeting met hem. "Het meest opvallende is dat Adrià op een andere manier naar kookboeken kijkt dan we gewend zijn. De gerechten in zijn boek zijn niet afgemeten voor 4 personen, maar zijn zo beschreven dat ze voor 2 tot 75 personen te maken zijn."

"En altijd met hele producten. Nooit een halve advocado, altijd een hele. Want in de praktijk blijft die andere helft in de koelkast liggen tot hij vergaan is. Doodzonde."

Boekinformatie
Thuis koken met Ferran Adrià. Auteur: Ferran Adrià. Prijs: 25 euro. ISBN: 9789002240539. Uitgeverij: Unieboek|Het Spectrum.

Overigens is het boek van Ferran Adrià in de race voor de titel Kookboek van het Jaar 2011, samen met de kookboeken van René Redzepi en Ramon Beuk.

Afbeeldingsrechten: Martijn Schruijer.

---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account
Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie
Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep
LinkedIn.