Bij café In den Uiver in Haarlem is maandag 3 oktober het Bockbierseizoen 2011 officieel geopend. De Nederlander drinkt het seizoensproduct bovenal graag om de smaak; daarnaast om het bijbehorende herfstgevoel én de tijdelijke verkrijgbaarheid en dus exclusiviteit.
Dat zegt Nederlandse Brouwers, initiator van de jaarlijkse aftrap van het seizoen. De opening stond dit jaar geheel in het teken van de veelzijdige smaken van bockbier. Zo werd in kleine proefglaasjes getapt waardoor met mate kon worden genoten van de nieuwe bockbieren.
In Den Uiver had bijpassende amuses bereid. De aanwezige brouwmeesters luidden de bockbierbel en namen de aanwezigen mee in de geschiedenis en het karakteristieke brouwproces van bockbier.
Levende traditie
Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers: "De gezamenlijke introductie van het bitterzoete bockbier op de eerste maandag van oktober is een typisch Nederlandse traditie en die willen we graag in ere houden. In veel landen staat de aanduiding bockbier voor een zwaarder bier van hoge kwaliteit; in Nederland hebben we daar de traditie van het herfstseizoen aan toegevoegd."
"Dit stamt uit de tijd dat er uitsluitend van september tot mei bier gebrouwen kon worden. Het bockbier brouwden ze van de eerste nieuwe oogst gerst en hop. Met de hedendaagse technologie brouwen de Nederlandse brouwers tegenwoordig het hele jaar door bier. Wat blijft is de traditie om de komst van de herfst te vieren met een bijzonder speciaalbier."
Bockbierambassadeur
Bij de opening werd horecaondernemer Paul Zonneveld van In Den Uiver uitgeroepen tot Bockbierambassadeur 2011. Dit in navolging van Gert-Jan Hageman, De Kas (2007); Albert Kooy, Stenden University Hotel (2008) en Rudolph van Veen, SVH Meesterkok (2010).
Zonneveld: "Ik zie dit als een groot compliment voor mij en mijn mensen en zal het bockbier met veel plezier blijven promoten."
Bieronderzoek
Uit het Nationaal Bieronderzoek 2010 blijkt de waardering van de Nederlandse bierdrinker voor het seizoensproduct bockbier; de tijdelijke verkrijgbaarheid is één van de voornaamste redenen om het te drinken.
Belangrijkste reden blijft nog altijd de smaak, gevolgd door het herfstgevoel en de exclusiviteit die bockbier oproept.
Afbeelding
Op de afbeelding neemt Paul Zonneveld (links) van café In den Uiver de HerfstBockaal in ontvangst van Cees-Jan Adema van Nederlandse Brouwers.

