Laat ik voorop stellen: ik ben ervan overtuigd dat nagenoeg iedereen die bij het overheidsbeleid in ons land betrokken is, een beleerd persoon is. Tevens ga ik er vanuit dat diezelfde personen het beste voor hebben met ons land en de inwoners
ervan.
Toch vraag ik me wel eens af of er een opleiding voor deze mensen is die ze logisch leert denken.
Van de week heb ik op het internet gesurfd, op zoek naar het studievak 'streetwise thinking'. Zoals ik had verwacht, leverde mijn zoektocht geen resultaat. In rondetafelgesprekken op lokaal niveau heeft men mij wel eens horen zeggen dat elke instantie of dienst drie ex-ondernemers in dienst zou moeten hebben: twee geslaagde en ? geflopte. Deze mensen kunnen uitstekend het ondernemersgevoel overbrengen op de plaatselijke overheid.
Behalve met lokale en landelijke overheden heeft de horeca met nog een partij te maken: een groep personen, die de opvoeding van een belangrijke doelgroep van de horeca blijkbaar niet aan kan en deze - waar mogelijk - uit handen wil geven aan de regering.
Ik - in het bezit van heel weinig diploma's - zal u op weg helpen met wat gedachten die op de werkvloer leven. Even werd er gesproken over het gemeentelijk laten bepalen van de leeftijdsgrens voor alcohol. Dat wil zeggen dat er in Berkel gedronken mag worden vanaf zestien jaar en in Bleiswijk (op een scooterafstand van zes minuten) vanaf achttien jaar. Dat is een kwestie van wachten op faillissementen in Bleiswijk. En hoe zit het met de veiligheid van het brommerverkeer tussen deze twee gemeenten? Een ander punt is het vroeger uitgaan van de jeugd. Tot de leeftijd van achttien jaar heeft u als ouder het gezag over uw kind en kunt u sturend optreden. Is een kind eenmaal meerderjarig, dan heeft u dit gezag niet meer en kan het alle kanten op. Ook uw kind
kan terechtkomen in een illegaal zuipgebeuren. Wat denkt u? Kan uw kind beter 's nachts in een bedrijf zijn dat aan alle verplichtingen voldoet of liever in een van de (ruim 3.000!) illegale zuipschuren, waar de 'ondernemer' - let op de aanhalingstekens- alle veiligheidseisen aan de laars lapt? Opvoeders van Nederland: u mag het zeggen!
Ook breken wij op de werkvloer onze hersenen over de rookvrije horeca. Een rookvrije zaal in een discotheek zonder bediening? Wie haalt de lege glazen op? Wie leegt de asbakken? Als er ruzie gemaakt wordt, wie grijpt in? Wat kan er nog meer gebeuren zonder toezicht?
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de gedachten die op de werkvloer leven. Mijn advies aan de beleidsbepalers en ouders: luister naar de werkvloer, dan hoeft er niemand een cursus 'streetwise thinking' op te starten.
..... Uw huiswerk is nooit af!
Jaap Brantenaar
Sectorvoorzitter Caf?arbedrijven
Koninklijk Horeca Nederland