't Proeflokaal in Delft serveert als enige horecazaak het ouderwetse Kuitbier. Dit gerstenat werd voor het eerst gebrouwen rond 1340 in verschillende Delftse Bierbrouwerijen.
De hoogtijdagen ervan lagen in de vijftiende eeuw vanwege de grote export, met name naar het huidige België. Vanaf 1433 ontstond de 'dubbelde koyte' en moesten mensen maar afwachten wat voor soort Kuitbier ze kregen.
Naarmate de graanprijzen stegen, werd het gerstenat steeds dunner. Vooral in de achttiende eeuw werd de drank zodoende gelijkgesteld aan het zogeheten Dun- of Scharrelbier.
Bierweek
Het Kuitbier is gebrouwen voor de Week van het Nederlandse Bier en volgens de richtlijnen van de Campagne Nederlandse Bierstijlen (CNB). Het heeft de graansamenstelling uit de veertiende eeuw met 45 procent haver, oude Europese hopvariëteiten en moderne procestechnologie. Het bevat 5,5 procent alcohol.
Te koop
Het Kuitbier is dus te koop bij café ’t Proeflokaal aan de Gasthuislaan. Ook hebben de C1000 Zuidpoort en Peters Groente en Fruit het in de schappen.

