SMASH-bier
Biernieuws

SMaSH-bier: hop in de hoofdrol

Zes Nederlandse brouwers, zes Europese hopsoorten van het Hollands Hophuis, twee keer zes exclusieve bieren in een doos van Beerwulf. Wat kan de horeca er mee?

Tekst: Gerard Molenaar

Single Hop & Single Malt (SMaSH). Een moutsoort en een hopsoort om bier mee te brouwen. Hoe bijzonder is dat? Wie op bieretiketten kijkt, ziet dat de meeste brouwers meerdere mout- en hopsoorten gebruiken voor hun bieren. Ze maken combinaties om de smaak te krijgen die ze in gedachten hebben. Vaak is het de combinatie van ingrediënten die tot iets bijzonders leidt. Maar om ingrediënten goed te leren kennen is het brouwen van een SMaSH-bier interessant. Craftbrouwers zijn er, zeker in de VS, al langer mee bezig. Het zal voor brouwers die gewend zijn ruim gebruik te maken van verschillende ingrediënten, ‘naakt’ aanvoelen. Er is niets om fouten te maskeren.  Voor het brouwen van een SMaSH bier is vakmanschap vereist.

Verhalen vertellen

Beerwulf, de online bierverkoper, ging een samenwerking aan met Hollands Hophuis en met zes craftbrouwers om zes minder bekende hopvarianten in de schijnwerpers te zetten. Het gaat om eenmalige batches. Nathan Hak, biersommelier en bierjournalist bij Beerwulf: “Dit soort projecten zijn geen cashcow voor Beerwulf. We doen dit uit liefde voor bier en omdat we mensen verhalen over bier willen vertellen en ze enthousiast willen maken. Dit zijn mooie projecten om iets te vertellen. Het mooie vind ik dat de brouwers toch gelaagdheid wisten aan te brengen, door de momenten waarop ze de hop hebben toegevoegd. Ons vorige project, met brouwerij Noordt, ging over gist. Nu speelt hop een hoofdrol en daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Hollands Hophuis. We verkopen deze bieren in een pakket, zolang de voorraad strekt.”

Hophuis

Wie verhalen over hop wil horen, moet bij Carel Krol van Hollands Hophuis zijn. Krol heeft een achtergrond in de biologie en is bijzonder geïnteresseerd in de hopplant. “Het is een bijzondere plant die ook nog eens zeer bijzondere smaken geeft en er is geen plant die zo snel groeit. Drieënhalf jaar geleden zijn we begonnen met het Hollands Hophuis. Ons doel is om de Nederlandse brouwers bekend te maken met de prachtige Europese hoppen. Met name de aromahoppen vinden wij bijzonder interessant. Als het over hop gaat, gaat het vaak over de Verenigde Staten maar Europa is de bakermat van de hop en de Europese telers hebben zoveel moois te bieden. Wij screenen de telers op alles, zelfs tot aan de manier waarop ze de hop verpakken. Daarnaast werken we samen met universiteiten in onderzoek naar hoppen. We willen er alles over weten.”

Europese hop

Het Hollands Hophuis richt zich met name op de Nederlandse craftbrouwers. De hopspecialisten begeleiden de brouwers bij hun bieren en hun hop en vragen bijvoorbeeld wat hun hopstrategie is en waarom ze een bepaalde hopsoort gebruiken. “We gaan heel diep en nemen het hele hopdossier over.” De vraaag die Krol en zijn collega’s aan de brouwers stellen is wat voor smaak ze in het bier willen hebben en waarom ze bijvoorbeeld een  hop uit een ander werelddeel gebruiken. “In Europa zijn er vaak kwalitatief even goede of betere hoppen verkrijgbaar en vaak is het nog goedkoper omdat je minder transport hebt. Bovendien is de CO2 uitstoot dan ook lager. Wij hebben alternatieven voor hoppen die van ver komen.”

“Brouwers met ballen”

Er is nog veel te winnen en met het SMaSH project wilden we samen met Beerwulf laten zien welke smaken en aroma’s hoppen kunnen geven. Om dat te laten zien moet de brouwer slechts een moutsoort gebruiken en een hopsoort en een standaardgist. Niets mag afleiden van de smaak van de hop en als je geen standaardgist gebruikt of bijvoorbeeld meer dan een moutsoort, dan beïnvloed je de smaak alweer en komt de hop niet 100% tot zijn recht. Tegelijkertijd is het ook een uitdaging voor de brouwers, want in feite is het naakt brouwen. Je kunt geen enkele brouwfout maskeren als je één hopsoort en één moutsoort gebruikt. Je hebt dus brouwers met ballen nodig om dit te doen en de brouwers die werden geselecteerd hebben die en ze hebben ook de kennis. We werken al langer met ze samen.”

Mooie verhalen

De ultieme droom van Krol en zijn collega’s is dat straks de bierdrinker, dus de horecagast en de thuisdrinker, weten welke kwaliteit het Hollands Hophuis kan brengen. Het liefst zou Krol zien dat horecagasten vragen naar een bier met hoppen van het Hollands Hophuis. “De brouwers kennen ons, zij zijn onze klanten. Wij vertellen de brouwers het verhaal van de hopvariëteiten en de telers. Dat zijn mooie verhalen en sommige hoptelers werken al vijf of zes generaties. Het zou nog mooier zijn als de brouwers het hopverhaal doorvertellen aan de bierdrinker en dat de bierdrinker bieren wil met deze hoppen. Het project dat we samen met Beerwulf doen, kan daarbij helpen. Dit project is eigenlijk back to basics om de hop te laten shinen.”

Krol vindt dat een brouwer nooit meer dan twee of drie hopsoorten zou moeten gebruiken. “Vergelijk het met een schilder die alle kleuren bij elkaar gooit. Dat resulteert in een kleurloos geheel. Zo gaat het ook met hop. Sommige brouwers is niets te gek, maar in de beperking toont zich de meester. “

Zes brouwers en zes hopsoorten stonden centraal in dit project. Vijf van de zes hoppen zijn onbekend, want de zesde, de Sorachi Ace wordt al langer gebruikt. Een van de hoppen, de Hüll Melon, geeft het bier een aroma van honingmeloen. “Dat is het mooie met de hopplant; alle variëteiten kunnen andere aroma’s afgeven. Maar het ontwikkelen van zo’n nieuwe hopvariëteit duurt wel 10 jaar. Er komen steeds weer nieuwe variëteiten bij."

SMaSH-tap

Krol zou graag zien dat er in de horeca meer SMaSH-bieren op de tap zouden komen. “Gewoon een wisseltap voor SMaSH-bieren, dat zou toch prachtig zijn. Wij maken ons sterk voor de Europese hoppen en met onze kennis en ons onderzoek willen we de speciaalzaak onder de hopleveranciers zijn. De brouwers zien er de waarde al van in en nu willen we graag dat ook de bierdrinker ziet dat bieren waarin onze hoppen zijn verwerkt zeer de moeite waard zijn.”

SMaSH-bier: de brouwers en de hoppen

De bieren in het pakket van Beerwulf zijn afkomstig van 6 brouwers, geselecteerd door Carel Krol: “Dit zijn brouwers waar wij al langere tijd mee werken. Brouwers die net als wij kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Daar komen zeker mooie SMaSH-bieren uit.” De 6 bieren met bijbehorende hop zijn:

Rock City: SMaSH - DDH Double IPA met Sorachi Ace, van oorsprong een Japanse hop met aroma’s van limoen, citrus met een toets koriander.

Bird Brewery: Puur Goudhaan SMaSH Pale Ale met Hüll Melon, deze hop geeft duidelijke aroma’s van honingmeloen met een vleug aardbei.

Van Moll: SMaSH hit NEIPA met Callista, een Duitse hop met aroma’s van abrikoos, passievrucht en rode bessen.

De Prael: Vienna SMaSH Lager met Barbe Rouge, een hop uit Frankrijk met aroma’s van kersen en aardbeien.

VandeStreek: SMaSH Pale Ale met Junga hop, een Poolse hop met aroma’s van onder andere zwarte bes en ananas.

Dutch Bargain: As bitter as Ariana Grande’s exes IPA met Ariana hop. Doet Amerikaans aan: Harsig, tropisch fruit en peer.

SMaSH-bier

SMaSH-bier

 

SMaSH-bier

 

SMaSH-bier