Biernieuws

Proeven met Proost: bier-kaascombinaties

Biergroothandel Bier&cO en kaasspecialist Eriks Delicatessen hebben op de Amsterdamse Horecabeurs 6 bijzondere bier- en kaascombinaties gespresenteerd. Speciaalbieren bieden een scala aan smaken die zich goed laten combineren met verschillende kazen, was de insteek van de proeverij. Proost proefde een viertal combinaties.

(Photo: SXC)

Allereerst werd het frisse, fruitige en doordrinkbare Duitse weizenbier Weihenstephaner samen met het frisse geitenkaasje Selles sur Cher gepresenteerd. Het complexe blond bier van het Zeeuwse  Emelisse weet met zijn fruiting, zuur en bittere karakter een uitstekend huwelijk aan te gaan met Delice de Bourgogne, een boterzachte Triple Crême-kaas. Het I.P.A.-biertje van Brouwerij 't IJ weet bloemig en fruitig te openen op de neus, en bitter afscheid te nemen met een vleugje grapefruit. Dit karakter combineert uitstekend met Petit Doruval Fenegriek, een noterig boerenkaasje uit het Hollandse Groene Hart.

Heftige combinatie
Als klap op de vuurpijl kwamen de twee heftigste smaken van de proeverij samen: Emelisse Imperial Russian Stout en de rauwmelkse blauwadergeitenkaas Lady's Blue. De Stout's donkere tonen van chocolade en koffie gaan hand in hand met de intensiteit van de Lady's Blue uit het Drentse dorpje Nooitgedacht.

De Amsterdamse Horecabeurs werd dit jaar voor de tweede keer gehouden.