Biernieuws
Foto 123RF.com

KHN: 'het CBS vergelijkt appels met peren'

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat een biertje in de horeca in 2016 gemiddeld 2,43 euro kostte. Dat is 72 cent meer dan in 2006, een stijging van 42 procent. Bier in de supermarkt is sinds 2006 maar 18 cent per liter duurder geworden, ofwel een stijging van 14 procent. "Het CBS vergelijkt appels met peren", aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

"Supermarkten gebruiken bier ook om klanten naar de winkel te lokken", zegt Robèr Willemsen. "Kijk alleen maar deze week, dan zie je bijna vijftig verschillende aanbiedingen voor bier, met prijzen voor een krat van 24 flessen die onder de tien euro ligt. De goedkoopste is 6,66 euro. Supermarkten gebruiken bier als stuntartikel. KHN vindt dat onverantwoord."

Onderhandelen
Kunnen horecaondernemers niet onderhandelen over de prijs? Harm van Deuren, eigenaar van horecabier.nl en Bierfabriek tegen Metro: "Dat ligt aan de positie ten opzichte van de brouwerij. Hoe hard heeft een ondernemer de brouwerij nodig? Als hij bijvoorbeeld in het pand van de brouwerij zit, of de brouwerij is de hoofdhuurder, dan heeft de ondernemer weinig te zeggen en wordt de prijs gedicteerd door de brouwerij." Zo'n afnamebeding mag in principe maximaal 5 jaar duren maar als een ondernemer de locatie huurt van een brouwer duurt die binding 'eeuwig'.

Prijsverhoging
AB InBev, waar Jupiler, Hertog Jan en Dommelsch onder vallen, laat ondernemers ongeveer 3,5 procent meer betalen dan het jaar daarvoor, schrijft Metro. Ook horecaondernemers die Amstel, Brand en Heineken schenken, kregen dit jaar te maken met een flinke prijsverhoging: circa 3,7 procent. 

Allerminst transparant
Willemsen: “Wij pleiten sowieso al veel langer voor de afbouw van brouwerijen als financier maar in het bijzonder voor een afbouw van de oneindige afnamebedingen via huurcontracten. De prijs voor bier in de horeca is nu allerminst transparant. Wij pleiten al jarenlang voor een ‘kale’ netto bierprijs waarbij je als ondernemer toeslagen op die 'kale' prijs betaalt als je extra diensten van de brouwer afneemt."