De trends in terrasbieren en bijbehorende gerechten houden dit jaar gelijke tred met de opkomst van een ander buitenfenomeen in ons land: de biertuin of Biergarten. Inspiratie uit Beieren en Berlijn, oftewel: trek- en (super)dorstlessers voor op de lange aanschuiftafels.
Tekst Puck Kerkhoven
Aan de rafelranden van steden, op binnenpleinen, in lege kweekkassen maar ook op daken van hotels of leegstaande kantoorgebouwen, zie je steeds vaker informele hangouts verschijnen met de sfeer van een Beierse dan wel Berlijnse biertuin. Met houten aanschuiftafels en lange banken onder bomen waarin kleurige lichtjesslingers hangen. Het hoeft dan zeker niet altijd duur terrasmeubilair te zijn dat nodig is voor een hip en ontspannen sfeertje.
Terwijl de dj draait en de barman de pullen vult, bespeelt de zogeheten grill master de houtskoolgrill en -oven als een culinaire artiest. En anders staan er wel wat rollende keukens geparkeerd; omgebouwde vans ofwel busjes waar je hamburgers, spareribs, hotdogs of flammkuchen kunt halen. Een beproefde manier om de hele middag en avond lekker buiten te vertoeven.
Gerechten
Voor typische biertuingerechten komt alles in aanmerking waarvoor de gasten in principe geen bord, mes en vork nodig hebben. Een opsomming van de mogelijkheden. Flammkuchen: de hit uit de Franse Elzas. Natuurlijk de pizza uit de houtgestookte buitenoven: er blijft toch weinig te verzinnen dat lekkerder is bij een koud pilsje. Zelfgedraaide, gigantische hamburgers van de grill met zelfgemaakte barbecuesaus, dito ketchup en dikke frieten. Of pulled-porksandwich: heerlijk, zo’n scharrelvarkensschouder die heel langzaam gaar mocht sudderen en uit elkaar is getrokken tot malse vezels. Geserveerd op een gezonde bol, met rode koolsla en appeltjes. Broodjes hotdog of braadworst, met zuurkool en mosterd. Spareribs (varken) en short ribs (rund) van de houtskoolgrill: kleverig en zoet, om je vingers bij op te eten. Of piepkuiken!
En om te snacken? Houten planken vol kippenvleugels om te delen. Pretzels, die zoute broodkrakelingen, al dan niet op een stok gespietst. Plankjes met droge worst, rettich en kaas met augurken. Tot slot: chips van biologische aardappelschillen en pelpinda’s; de doppen mogen op de grond.
Pils en witbier
En dan de bijpassende bieren. Ten eerste: pils, de superdorstlesser met doordrinkpotentie. Alle grote pilsmerken komen in aanmerking, vooral natuurlijk de Duitse. En vergeet de moeder aller pilseners niet: het Tsjechische Pilsner Urquell. Alle bieren zijn rond de 5%. Het bier mag voor deze ene keer in zo’n lelijke pul getapt worden. Trend: pitchers en kleine glazen pulletjes met een inhoud van maximaal 25 centiliter.
Ten tweede: witbier, dat heerlijke, spatfrisse, van oorsprong Belgische zomerbier. Denk aan Hoegaarden, Wieckse Witte, Texels Wit, Jopen Adriaan, Gulpener Korenwolf, La Trappe Witte Trappist, Steenbrugge Wit, Namur Blanche, et cetera. Ze zijn allemaal tussen de 5 en 5,5%. Serveer ze ijskoud in een dik glas dat de kou goed vasthoudt. Citroen? Vraag het de gast, maar (of: want) doe het er niet standaard in.
Weizen en saison
Ten derde: weizen. Dit bier blijft ook dit jaar nog een trend. Laat maar doorkomen, die mooie, hoge glazen met dat frisfruitige, lichttroebele, goudgele bier. Er zit vrijwel geen hop in, dus bitter is het nergens. Wel vriendelijk, fris en licht rins door het hoge percentage tarwe in het brouwsel. Denk aan: Erdinger, Paulaner, Weihenstephaner, Gulpener Ur Weizen, Hertog Jan Weizener, Brand, Budels en Grolsch Puur Weizen. Tussen de 5 en 5,7%.
Ten slotte: saison. Gaat dit de nieuwe trend worden, dit klassieke zomerbier uit de Belgische provincie Henegouwen? Een echte dorstlesser, te herkennen aan zijn droge bitterheid (hoog hopgehalte) en z’n enthousiast schuimende, opvallend witte kraag. Een bier van hoge gisting, met hergisting op fles. Vroeger vaak gebotteld in flessen van 75 milliliter, met kurkje. Het krijgt zijn lichtzure frisheid door een tikje wilde gist. De bekendste saison is die van Dupont. Maar ook De Leckere en de Zeeuwse Emelisse brouwen saisons. Verder wagen Amerikaanse craft-bierbrouwers zich aan dit type. Met succes, in het geval van Tank 7 van Boulevard Brewing Company. Tussen de 5 en 6,5%.
Dit artikel verscheen in het maartnummer van Entree. Nog geen abonnement? Sluit deze dan nu af en ontvang Entree het eerste jaar 11 keer voor slechts 39 euro.

