Sterrenrestaurant De Librije*** in Zwolle introduceert een bierkaart. Alle gerechten op de kaart worden voorzien van een biersuggestie. Entree sprak bierkenner Rick Kempen over de nieuwe bierkaart van De Librije***.
Tekst: Britt van Os
Bierkenner en bierverkoper Rick Kempen beschreef dinsdag 14 juni in zijn blog My Life With Beer dat De Librije*** een bierkaart gaat introduceren. Hij mocht samen met zijn collega Willem Habing de door hun 40 geselecteerde bieren aan De Librije*** presenteren. Volgens het duo wilden gasten van De Librije*** meer keuze in bieren. “Hoewel De Librije bier beschikbaar heeft, voldeed het huidige aanbod niet meer”, legt Kempen aan Entree uit.
Biersuggesties
Maar op wat voor manier is de bierkaart tot stand gekomen? “Alle gerechten die op de kaart staan, worden voorzien van één of meerdere biersuggesties. Welke dat precies zijn is nog niet bekend. We hebben eerst gezamenlijk de bieren geproefd: uit een veertigtal bieren selecteerden de sommeliers van De Librije een tiental bieren. Deze hebben ze vervolgens onderling, dus zonder ons, met de gerechten van De Librije geproefd en deze aan elkaar gekoppeld. Ook in ben zeer benieuwd naar de uiteindelijke gesuggereerde pairings.”, vervolgt hij.
Oedipuis Thai Thai Tripel
De volgende 10 bieren straks op de kaart bij De Librije***: Oude Geuze Boon, Weihenstephan Hefeweissbier, Maximus Saison 5, Oedipus Thai Thai Tripel, Anderson Valley Boont Amber, Anchor Steam Beer, Orval, Alaskan Smoked Porter 2012, Boon Kriek Marriage Parfait en St. Bernardus Abt 12.
Combinaties
Kempen weet dus nog niet precies welke bieren en gerechten met elkaar gecombineerd worden. “Ik durf wel te speculeren. Wat mij niet zou verbazen is als de langoustine (Noorse kreeft) in kombucha, volgens de jury van ‘World’s 50 Best Restaurants’ het beste gerecht van De Librije, met de Thai Thai tripel wordt gecombineerd – maar ook de Boon Oude Geuze zou hierbij weleens een smaakspektakel van jewelste kunnen opleveren. De ‘Appeltaart 2002’ met St. Bernardus Abt 12 betekent puur vuurwerk en de Kalfszwezerik 2004 (met ananas en pindasaus) kan een smaakbom in combinatie met Anderson Valley Boont Amber opleveren.
Niet zonder gebalanceerde bierkaart
Verwacht Kempen dat er straks meer restaurants in Nederland met biermenu’s gaan werken? “Er waren al wat schijnbewegingen, zoals Le Ciel Bleu van het Okura Hotel dat in samenwerking met brouwerij ’t IJ een eigen bier liet brouwen, maar dat was nog maar het begin. Een restaurant kan eenvoudigweg niet zonder een gebalanceerde bierkaart: bepaalde smaakcombinaties zijn eenvoudigweg niet met wijn te maken, alleen met bier. Daarnaast speelt de koolzuur in het bier een zwaar onderschatte maar uiterst belangrijke rol: het ‘reinigt’ de mond na elke slok waardoor deze klaar is voor een volgende smaakontdekking,. Daarnaast ‘snijdt’ het als het ware door vette sauzen en gerechten, waardoor het de onderliggende smaken meer de kans geeft waargenomen te worden. Daarbij is bier van oudsher een vaste gast aan tafel: geweldig dat dit nu wordt herontdekt. Dat uitgerekend De Librije, als leidend restaurant in Nederland, Europa en zelfs de wereld deze handschoen heeft opgepakt is van onschatbare waarde, zowel voor bier als product als voor restaurants in zijn algemeenheid.”




