Belgische-bierencafé Olivier in Utrecht is de winnaar van de Bier & Gastronomie Award 2013. Het horecabedrijf versloeg daarmee De Poshoorn in Maastricht, de Jopenkerk in Haarlem, Het Brouwcafé in Scheveningen en De Ruyterhof in Rijsbergen.
Dat maakte de organisatie Biergenootschap der Lage Landen zaterdag 1 juni bekend bij brouwerij Brand in Wijlre. Het is niet zonder reden dat deze dag is gekozen: het is immers de Week van het Nederlandse Bier.
Masterclass
De 5 finalisten werden verkozen na een masterclass op de Horecava. Alle deelnemers hadden eerder Gouverneur Tripel thuisgestuurd gekregen om een gerecht bij te bedenken. Bij de finale kwam van alles voorbij: van voorgerecht en toetje, tot vis, vlees, Aziatisch en Limburgs. Na de masterclass koos de jury de 5 finalisten. Zij werden vervolgens bezocht en gekeurd door de jury.
De winnaar kreeg de award uit handen van ere-grootheraut Andries de Groen van het biergenootschap. Juryvoorzitter was Henri Reuchlin.
Wedstrijd
De Bier & Gastronomie Award is gericht op restaurants en eetcafés waar bier-spijscombinaties hoog in het vaandel staan. De medewerkers doen er suggesties voor bier-spijsgerechten en zijn op de hoogte van de reden waarom de bieren erbij passen. Ook de keuze van het glaswerk en de inhoud daarvan speelt een rol. De horecazaak moet ten slotte een breed assortiment aan bieren hebben.
In 2012 wonnen Maurits Harmsen en Doinja Karmelk van, toen nog, Proeflokaal Dégust in Hoogeveen. Het is dit jaar de vijfde keer dat de prijs is uitgereikt.

