Een bierbuik is een mythe. De hoofdoorzaak van calorieën is namelijk alcohol. Dat zit dus niet alleen in bier.
Dat blijkt uit althans een onderzoek van de Universiteit van California. Volgens professor Charles Bamforth is er niks bijzonders aan de alcohol in bier wat de bierbuik verklaart, het is gewoon de alcohol.
Bamforth merkt op dat in geval van overmatig alcoholgebruik, men het zogeheten ascites kan ontwikkelen. Dit zorgt voor een ophoping van vocht in de buik.
Wijnbuik
General Hospital alcoholonderzoeker dr. Aliyah Sohani suggereert dat een bierbuik te maken kan hebben met de porties. Zowel blikjes en flesjes bier zijn gemiddeld 12 gram, terwijl een gemiddeld glas wijn slechts 5 gram weegt en een gemiddeld borrelglas slechts 1,5 gram. "Je drinkt het in meer hoeveelheden dan wijn of sterke drank, hierdoor heb je de neiging om meer calorie-inname te hebben," aldus Sohani. "Je hebt het over een verschil van honderden calorieën per nacht en een paar honderd. Volg de logica hiervan en als het gemiddelde gebruik van wijn in grotere hoeveelheden wordt gedronken dan bier, zou de alledaagse uitdrukking 'wijnbuik' zijn.

Biernieuws
