Biernieuws
Foto 123RF.com

Bier en eten: extra hoppig

Ontdek de nieuwe generatie droog- en versgehopte speciaalbieren en ervaar dat extra hoppig niet gelijkstaat aan extra bitter. Het bier combineert fantastisch met witvis en krachtige groentes, maar ook met tortilla’s en nachochips.

Tekst: Puck Kerkhoven

De geur van verse hop is alsof je op een zomerdag door een pijnboombos fietst: prikkelend groen, kruidig, een tikje harsig, citrusachtig en opgeruimd. Eenmaal geroken, ben je verkocht. Het liefst zou je je handen vol groene hopbellen nemen, je neus erin steken en diep inademen. Brouwers hebben grof gezien 2 groepen hop tot hun beschikking. Allereerst zijn er de bittere soorten die de houdbaarheid verhogen en zorgen voor een karakteristieke bitterheid, zoals bijvoorbeeld bij pils. Daarnaast zijn er de aromatische hoppen die een wereld aan geuren en smaken met zich meebrengen. Brouwers gebruiken vaak een mix van de 2. Een probleem is wel dat door de hoge brouwtemperaturen veel etherische oliën, de dragers van fijne aroma’s, vervliegen. Zonde. Het is een beetje zoals bakken in een mooie extra vergine olijfolie, dat heeft ook weinig zin. Fijne smaakstoffen verdwijnen en de bitters blijven over.

Veel brouwers voegen de aromatische hop daarom pas in een latere fase aan het brouwsel toe, nadat dit heeft gekookt. Veel ipa’s worden bijvoorbeeld zo gemaakt. Toch blijven die nog behoorlijk bitter en nog meer aromatische hop erbij gooien, is niet de oplossing. Ook omdat het product vrij schaars is en het daardoor steeds duurder wordt.

Droog- en vers-hoppen
Alarmerende krantenkoppen als ‘De hop is op’ zijn enigszins overtrokken, maar we moeten wel oppassen want het hop-areaal uitbreiden gaat niet zo simpel. Het product groeit alleen in koele, vochtige streken met voldoende zonuren en het duurt minimaal 4 jaar voordat van een plant geoogst kan worden. Daarom kiezen brouwers van extra hoppige bieren steeds vaker voor droog- of vers-hoppen, wat vaak trots op het etiket wordt vermeld. Bij drooghoppen (dry hopping) worden verse, gedroogde, hele hopbellen tijdens lagering, soms zelfs al tijdens gisting, toegevoegd aan het bier om extra aromatische oliën te laten afgeven. Vers-hoppen (fresh hopping) is de exclusieve variant, waarbij dagvers geoogste, groene hopbellen worden toegevoegd aan het rijpende bier. Dit is alleen mogelijk tijdens de oogstperiode en in deze contreien is dat in september. Het zorgt voor die onmiskenbare verse aroma’s: de geur van hennep (familie van), hars, citroen, passiefruit en soms zelfs mint.

In de Vlaamse Zuidwesthoek, waar driekwart van alle Belgische hop vandaan komt, bevindt zich trouwens het Hopmuseum Poperinge. Daarnaast zijn in dit gebied routes uitgezet tussen de hopvelden door en langs enkele beroemde brouwerijen zoals Westvleteren en St. Bernardus. Bovendien hebben diverse restaurants in de omgeving zich gespecialiseerd in foodpairing met de extra gehopte bieren.
ToerismePoperinge.be

Extra gehopt & blond
België
* Duvel Tripel Hop (9,5%) van Duvel Moortgat. Met 3 soorten hop, waarvan de derde soort elk jaar een andere is. In 2016 gaat het om een nieuwe hopvariëteit die zelfs nog geen naam heeft. Het bier is licht peperig maar ook bloemig.
* Hopus (8,3%) van brouwerij Lefebvre, met 5 verschillende hopsoorten en in een beugelfles.
* Keikoppenbier (6,1%) van De Plukker uit Poperinge, een blond bier met biologische hop uit de Westhoek. Tijdens de oogst wordt bovendien een ‘single green hop’-bier gebrouwen (5,5%), gelagerd met verse hopbellen, zo van de struik.
* Hommelbier (7,5%) van brouwerij Van Eecke in Watou. Hoppig met een vleugje honing.

Nederland
* Ur-Hop (6%) van Gulpener. 100 procent biologisch en drooggehopt met verse hopbellen uit eigen streek, die na het brouwen worden toegevoegd. Daardoor met onmiskenbaar vers hoparoma, volbitter en zeer kruidig.
* Plato 18.25 (8,5%) van Gulpener. Een imperial lager en een tweede speciale editie, na de Verse Hop.
* Mooie Nel Ipa (6,5%, overzees bekend als North Sea Ipa) van Jopen, bitter met fruittonen en citrusaroma.
* Hop Zij Met Ons (6%) van Jopen. Een glutenvrij bier en een klassiek blonde ipa dus behoorlijk bitter, harsachtig met citrusfruit.
* Hop met de Gijt (6,5%) van De Natte Gijt uit Weert. Een amberkleurige ipa met subtiele sinaasappelachtige bitterheid.

Smaakcombinaties
* Wit-/platvis, zeevruchten en tomaten gevuld met grijze Noordzeegarnaaltjes.
* Salades met pittige bittertonen van rucola, radicchio, witlof, waterkers, et cetera.
* Asperges, de eerste hopscheuten.
* Gepocheerd ei met hollandaisesaus.
* Aardappelpuree, pastinaak, knolselderij.
* Groene kruiden als peterselie, dille, kervel, dragon, bieslook, selderij, koriander.
* Gentse waterzooi, zowel met kip als vis.
* Gegrilde kip.
* Extra kruidige en pikante gerechten, zoals pad thai of lamscurry.
* Mexicaanse taco’s, tortilla’s en burrito’s.
* Nachochips met guacamole.
* Volle, romige, zachte kazen.
* Citrus als sinaasappel, limoen of grapefruit.
* Carrot/cheese cake en rabarbertaart.