Op basis van de geldende coronaregels in de horeca spande de KHN op 23 juli een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat. Volgens de branchevereniging van de horeca zijn de maatregelen die nu gelden veel strenger dan noodzakelijk. Maar het besluit van het kabinet om voorlopig geen versoepelingen voor de horeca door te voeren staat vast. Dat blijkt uit het verkorte vonnis dat de rechter vandaag heeft uitgesproken in het kort geding.
KHN over de coronamaatregelen voor de horeca
Met name de regel dat er maar twee mensen binnen 1,5 meter aan één tafel mogen zitten is onnodig en beperkt het ondernemerschap enorm volgens de KHN. Bovendien zijn de coronamaatregelen voor de horeca in hoge mate willekeurig en staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd, aldus de KHN.
KHN is teleurgesteld over het vonnis. De nood in de sector is namelijk erg hoog. KHN begrijpt dat er maatregelen worden genomen om het coronavirus proberen te beteugelen. Maar maatregelen moeten wel in verhouding staan met het resultaat dat ermee kan worden bereikt. Dat is voor de horeca met de huidige maatregelen niet het geval, in het bijzonder als het gaat om het aantal mensen binnen 1,5 meter aan één tafel.
Maatregelen komen niet overeen met andere sectoren
Die maatregel is ook niet te rijmen met heel veel andere situaties (bv vliegtuigen, openbaar vervoer, privéauto’s) waar grote groepen wel binnen 1,5 meter van elkaar mogen zijn. Ook in alle omringende landen, maar ook in WHO-adviezen, mogen meer mensen binnen 1,5 meter aan een tafel zitten dan de twee personen (tenzij een gezamenlijke huishouding) die in Nederland zijn toegestaan.
Motivering nog achterwege
De kort geding rechter heeft een zogenaamd ‘verkort’ vonnis uitgesproken. Dat wil zeggen dat de uitspraak er wel is, maar nog niet de motivering van het vonnis. Op basis van welke argumenten de rechter tot zijn conclusie is gekomen, is nog niet bekend. De motivering van het vonnis volgt pas enkele weken later. Tot die tijd kan KHN hier inhoudelijk geen uitspraken over doen.
Faillissementen horeca
De huidige maatregelen maken het bijna onmogelijk om een horecabedrijf rendabel te exploiteren. En als de terrassen in het najaar verdwijnen, wordt dit alleen maar erger. KHN verwacht dat veel horecazaken aan het eind van het jaar of begin volgend jaar faillissement aan moeten vragen.
Klap in het gezicht
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Dit vonnis is een klap in het gezicht van veel horecaondernemers en slecht nieuws voor de sector, omdat er dus nog steeds geen perspectief is. Vanuit KHN zullen we blijven knokken voor onze prachtige branche en we zullen blijven strijden voor de belangen van onze leden en dus voor een versoepeling van de maatregelen. Zodra de motivering van het vonnis er is zullen we ons nader beraden. Tegelijkertijd zullen we ook in gesprek gaan met de overheid en daarnaast blijven we strijden voor een beter financieel steunpakket.
Volksgezondheid op nummer één
“Vooropgesteld: Ook voor KHN staat de volksgezondheid op nummer één. KHN wil dan ook geen onverantwoorde versoepelingen. We willen bovendien dat de maatregelen over de hele linie gelijk worden getrokken en dat dezelfde regels gelden voor iedereen. We zoeken absoluut niet de grenzen op en willen ook zeker geen voorkeursbehandeling. De laatste RIVM cijfers laten zien dat de horeca, met een besmettingskans van 2,9%, een veilige en verantwoorde plek is om uit te gaan, dit zien we graag terug in het beleid van kabinet”, aldus Willemsen.