De BONTe Keukentafel

BONTe Keukentafel en OX De Favoriete Nieuwkomers Rotterdam

Vanaf halverwege december kon je een stem uitbrengen voor de Favoriete Nieuwkomer van Rotterdam 2020-2021, georganiseerd door Zegro en de Buik van Rotterdam. De lijst bestond uit 110 restaurants die tussen 1 december 2019 en 1 december 2021 hun deuren hebben geopend of heropend. 28 januari zijn de winaars bekend gemaakt. De winnaar van deze vierde editie is: De BONTe Keukentafel in Zuiderpark, initiatief van Stichting BONT, zij hebben het recordaantal stemmen (ruim 5.000). De winnaar van de juryprijs, die sinds deze editie voor het eerst uitgereikt is, is OX in Schieblock van horecagroep Mess.

Foto’s: o.a. Jezaja Hizkia

Jury De Favoriete Nieuwkomer 2020-2021

De jury bestond uit drie personen die veel kennis hebben van de (Rotterdamse) horeca. Het eerste jurylid was Aggy Kan, eigenaresse van restaurants Mangiare en GaleriAAA. Het tweede jurylid was Bülent Sel, algemeen directeur van Rotterdamse horecaleverancier Zegro en partner van de Favoriete Nieuwkomer. Het derde en laatste jurylid was Gijsbregt Brouwer, medeoprichter van de Buik.

De restaurants zijn beoordeelt op:

  • Creatief ondernemerschap
  • Originaliteit concept en uitvoering
  • Rotterdamse aanpakkersmentaliteit

De BONTe Keukentafel

De BONTe Keukentafel is een koffie- en lunchzaak in het Zuiderpark is een initiatief van Stichting BONT. De zaak is een sociale horeca onderneming, de stichting heeft hier een mooie werkplek gecreëerd waar jongeren met een matig tot ernstige verstandelijke beperking aan de slag gaan om de kneepjes van het horeca vak te leren.

In het restaurant serveren ze vanaf 10.00 uur koffie en thee met gebak, in de middag een tosti of broodje en je kunt er ook terecht voor een borrelhap en biertje tot het einde van de middag.

Het team is dolblij dat zij zoveel stemmen hebben mogen krijgen voor De Favoriete Nieuwkomer 2020-2021. Oprichter Floor Brouwer: "We waren al bij met ons plekje in de top 30, maar dat we op nummer 1 zouden eindigen hadden we niet verwacht. Bedankt!"

De BONTe Keukentafel

OX

Het Chinese speakeasy-restaurant OX opende in oktober 2021. Het is een project van horecagroep Mess (van Nikki van Dijk, Roeland Flierman en Tijmen Meijer) en chef Alexander Wong, gastvrouw Nienke van der Neut en barman Jacopo Di Domenico.

Meer lezen over het speakeasy concept van OX

Wat de jury betreft blinkt OX uit op de genoemde criteria. Brouwer: "Het zijn ondernemers die in Rotterdam al meer concepten hebben gelanceerd, maar alles is weer net even anders. Daarnaast dragen zij dit stukje Rotterdam (Schieblock, red.) echt in hun hart en doen ze er iedere keer iets creatiefs mee."

Sel: "Het concept klopt gewoon heel erg. Het is een soort speakeasy die inspeelt op de ervaring, hun social media prikkelt en OX komt in het hele verhaal terug." Kan vult aan: "Je ziet duidelijk dat dit vernieuwend is en dat je zo'n concept nog niet hebt in Rotterdam." De keuken van Alexander Wong is net even anders dan wat je gewend bent van de Aziatische keuken en er is bij OX veel aandacht voor foodpairing met natuurwijn en cocktails.

OX

Op de hoogte blijven van alle trends in de horeca? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!