[Recept] Bier & food: kippendijen & Badgast
Biernieuws
Foto 123RF.com

[Recept] Bier & food: kippendijen & Badgast

Kippendijen, perzik en gember op het bord, en Badgast (American wheat ale) in het glas. Biersommelier en -auteur Arvid Bergström tekende voor Entree Magazine een mooi recept op om te combineren met het bier. Dit naar aanleiding van het in de laatste uitgave verschenen artikel over American wheat ale.

Recept
Hoofdgerecht van kippendijen, perzik en gember. Bereidingstijd: 35 minuten (exclusief marineren). Geschikt voor: 4 porties

Benodigheden
* 750 gram kippendijen
* 1 grote ui
* 15 gram gember
* 3 halve perziken uit blik
* 50 gram rozijnen
* 2 eetlepels verse peterselie
* 1 theelepel kaneel
* Roomboter
* Water

Marinade
* 2 eetlepel olijfolie
* ½ theelepel gemalen komijnzaad
* ½ theelepel gemalen korianderzaad
* ½ theelepel kurkuma
* ½ theelepel paprikapoeder
* Peper en zout

Bereidingswijze
Snijd elke kippendij in 3 delen. Meng de ingrediënten voor de marinade en smeer de kippendijen er mee in. Liefst een paar uur van tevoren. Snijd de ui in ringen, haal de perziken uit blik en was ze af. Leg ze 60 seconden in een voorwarmde oven (170 graden Celsius) om ze een beetje droog te laten worden en snijd ze dan in blokjes.

Schil de gember en snijd deze in hele kleine stukjes. Zet een grote koekenpan op het vuur en doe er een beetje olijfolie in. Smoor hierin de gember. Voeg na 2 minuten de uienringen toen en dan na 2 minuten de kippendijen. Bak ze rustig in 10 minuten aan en keer ze regelmatig om.

Snijd de peterselie fijn. Voeg nu 200 ml water (of Badgast), de peterselie en de kaneel toe aan de kip en laat 20 minuten zachtjes pruttelen met een deksel op de pan. Voeg op het eind de blokjes perzik en de rozijnen toe. Laat nog even indikken zonder deksel op de pan (ongeveer 3 minuten). Controleer of de kip goed gaar is.

Heerlijk om te eten met rijst erbij of, om het nog bijzonderder te maken, met tagliatelle met een eetlepel creme fraîche erdoor. Leg dan de kippendijen erop.

Het bier
Het tarwebier Badgast van brouwerij Kompaan is gebrouwen met een amerikaanse gist, niet met een Belgisch witbier-gist. Het aroma van het bier zit vol met perzik en kaki-fruit. Ook is het zuur-fris-weïge van de tarwe te proeven. Het bier is behoorlijk stevig gehopt, daardoor krijgt het met name in de afdronk een licht bittertje.