faillissementen in de horeca

Aantal faillissementen in de horeca in 2021 meer dan gehalveerd

Het aantal faillissementen in de horeca is in 2021 meer dan gehalveerd ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens het CBS werden er 235 horecabedrijven failliet verklaard in 2020. Afgelopen jaar waren dit er maar 97. Niet alleen in de horecasector is het aantal faillissementen laag, maar ook het totaal aantal faillissementen is historisch laag voor Nederland.

Faillissementen in de horeca

In 2021 gingen 97 horecaondernemingen bankroet. Dit zijn er 138 minder dan het jaar ervoor. In de logiesverstrekking (o.a. hotels) daalde het aantal faillissementen met 29 en bij de eet- en drinkgelegenheden (o.a. restaurants en cafés) met 109. In 2020 zijn er relatief veel bedrijven in de horecasector failliet gegaan. Dit alles had te maken met de opkomst van de coronacrisis wat vele ondernemingen het laatste zetje gaf.


aantal faillissementen van bedrijven en instellingen
Foto: CBS

Daling van faillissementen in alle bedrijfstakken

In 2021 zijn volgens voorlopige cijfers 1.536 bedrijven, exclusief eenmanszaken, failliet gegaan. Dat is het op een na laagste aantal sinds de statistieken voor het eerst bijgehouden werden in 1981. In 1990 werden er nog minder faillissementen geteld, namelijk 1.527. Het aantal faillissementen daalde in alle sectoren. De meeste bankroeten werden uitgesproken in de handel. Dit is logisch, aangezien de handel ook de sector is met de meeste bedrijven.

Dat er afgelopen jaar weinig bedrijven omgevallen zijn, heeft een verklaring. De overheid steunt namelijk bedrijven die het zwaar hebben in verband met de coronacrisis. Zo kunnen werkgevers financiële steun aanvragen waarmee de salarissen van hun werknemers uitbetaald kunnen worden (zie artikel over coronasteun). Daarnaast oordelen rechters soepeler en laten ze bedrijven minder snel failliet gaan vanwege de coronacrisis.

Op de hoogte blijven van het nieuws in de horeca? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief