Uit het bieronderzoek van Entree blijkt dat veel horecazaken bieren van Nederlandse microbrouwers op de kaart hebben staan. Maar kenners geven aan dat de kwaliteit erg verschilt. De ene brouwer is de andere niet. Een nieuwe brouwerij die het professioneel aanpakt is Brothers in Law Brewing. In lijn met de trend, die het bieronderzoek van Entree aantoont, brouwen ze ook een huisbier voor een horecazaak. Een kennismaking.
Begin dit jaar werd bij de KvK Brothers In Law Brewing ingeschreven, een initiatief van de drie zwagers. Tim Freriks, Tim Teitink en Felix Schnetz. Ze dronken de afgelopen jaren vaak een goed glas bier met elkaar. En omdat een van de drie, Tim Freriks, bierbrouwer is, droomden ze vaak over bieren en eigen bier brouwen. Ergens in 2016 werd die droom werkelijkheid en besloten ze met z’n drieën hun eigen bier te brouwen en hun eigen brouwerij te beginnen. Met een brouwer in het gezelschap moest dat een koud kunstje zijn.
Zo begint het verhaal van Brothers in Law, BIL Brewing. Tim Freriks is al 6 jaar bierbrouwer, waarvan een groot aantal jaren bij de brouwerij De Leckere in De Meern en sinds kort bij de loonbrouwerij in Cothen. Teitink werkte bij Heineken, maar dan in de logistiek en Schnetz was vertegenwoordiger bij De Leckere, waar zijn zwager Tim brouwer was. De drie mannen hebben dus wel bier in hun DNA zitten.
Service belangrijk
De drie initiatiefnemers zien uiteraard dat er in Nederland heel erg veel brouwerijen zijn en dat het lastig is om het verschil te maken. “Je hebt kennis nodig van bieren en kennis van de markt “, zegt Teitink, die eraan toevoegt dat vooral service heel belangrijk is. “Ik heb ontdekt dat je altijd bereikbaar moet zijn.” Dat was voor hem ook de reden om zich fulltime met de brouwerij te gaan bezighouden. De andere twee werken parttime, maar Felix zal per 1 december ook fulltime voor BILL Brewing gaan werken. Brouwer Tim heeft misschien wel de mooiste positie. Bij de brouwerij waar hij werkt, brouwt hij ook de bieren van BIL Brewing. Het gaat goed met de brouwerij in Cothen die momenteel investeert in 2018 kan doorgroeien naar een capaciteit van 10.000 hl. BIL Brewing maakt op dit moment 40-60 hl per maand.
Australische hop
In maart werd het eerste bier op de markt gebracht, een Australische Pale Ale. Aanvankelijk gebrouwen bij een loonbrouwer in Sittard, maar nu in Cothen. Een pale ale met Australische hop vonden de drie brouwers mooi onderscheidend ten opzichte van al die IPA’s met Amerikaanse hoppen. “Het geeft toch een andere smaak en een andere geurtoon. De Australische hoppen hebben meer tropische fruittonen dan de Amerikaanse waarin de citrus overheerst “, legt Freriks uit. “Onze bieren zijn moutig omdat we dat fijn vinden “ zijn zwager Tim grapt en nuanceert dat iets. “Jij houdt vooral van mouige bieren.”
Maar wat de mannen het belangrijkst vonden is dat het bieren zouden worden die ze zelf lekker vinden en uiteindelijk is dat bepalend geweest. “Wij houden van volle bieren met een goede doordrinkbaarheid. “
Weizen en Brown Ale
Het tweede bier is een Weizen. “Die moest en zou er komen voor brouwer Tim “, zegt Teitink. “Een mooie Weizen met een nieuwe Duitse hop waardoor je iets fruitige geuren krijgt. Het derde bier van BIL Brewing is een American Brown Ale, volgens Freriks een fris en licht bitter bier dat erg toegankelijk is. Een India Pale Lager is het volgende bier en daarmee is voorlopig de basis gelegd. Deze bieren worden aangevuld met de seizoensbieren in voor- en najaar. Bière Bock is het bockbier waarin Franse gist is gebruikt, een bier de garde gist. De lentebock komt in 2018.
Constante kwaliteit
Brouwer Tim Freriks merkt dat er steeds meer vraag komt naar een constante kwaliteit, want daar schort het nogal eens aan bij de nieuwe generatie bierbrouwerijen. Freriks heeft in zijn jaren bij brouwerij De Leckere het vak flink onder de knie gekregen en is in staat bieren van constante kwaliteit te bieden. Teitink: “Je merkt dat heel veel brouwerijhuurders ervoor kiezen om daar te brouwen waar capaciteit is, maar dat betekent wel dat de bieren steeds weer bij een andere brouwerij worden gemaakt en dat proef je in de kwaliteit. Dus voor een goede kwaliteit is het beter om een vaste brouwinstallatie te gebruiken.”
Verschillende ideeën
Wie een brouwerij opzet heeft ook een naam en een logo nodig. De drie zwagers klopten aan bij Utrechtse bureau Today. “Het is een gezamenlijk proces geworden “, vertelt Wouter Friso, creatief partner bij Today. “Toen ze hier binnenkwamen was onze vraag: hoe gaan jullie het aanpakken? Veel microbrouwerijen opereren namelijk op hobbyniveau en daar willen we als bureau wegblijven. Maar we hadden vertrouwen in de ervaring en de doelstellingen van de drie zwagers. Omdat de drie allemaal verschillende ideeën hadden, was het voor ons de essentieel om die samen te brengen in een gezamenlijke visie en dat was eigenlijk in het hele proces onze grootste uitdaging.”
Sterk merk
De missie is geslaagd, zo is te zien aan de uitstraling van labels, viltjes, glazen, tapruiters en openers. “Ons doel was een sterke merkidentiteit ontwikkelen. De bieren zijn in principe traditionele bierstijlen met een twist en dat wilden we ook uitdragen. Het overkoepelende merkverhaal is ‘tradition meets revolution”, legt de creatief partner van Today uit. “We wilden het midden houden tussen traditie en revolutie, op een disruptieve manier. De getekende portretten moet de persoonlijke handtekening zijn op het etiket en op de visitekaartjes. Ook hebben we met elkaar de naam Brothers in Law Brewing bedacht. Bij het ontwerp zijn we uitgegaan van het label. Dat was de basis voor de merkuitstraling. We wilden het merk Brothers in Law goed laden en daarom ontwikkelden we een sterk en onderscheidend woordbeeld. Om op te vallen in het overvolle bierschap hebben we gekozen voor krachtige kleuren die aansluiten bij de disruptieve insteek en die de krachtige smaak van de bieren uitdragen .Het resultaat is een mooie en opvallende verpakkingslijn waarin het merk sterk naar voren komt.
Horeca
Nu de verpakking en de merkuitstraling compleet is gaan de brouwers werken aan de eigen distributie. Op dit moment zijn de bieren vooral in Amsterdam en Utrecht verkrijgbaar en Teitink heeft al gemerkt dat binnenkomen in de horeca niet vanzelf gaat. “Je moet veel energie steken in de horeca vanwege de vele brouwerijen die er momenteel zijn, maar je krijgt er veel energie voor terug. Je komt in verschillende mooie horeca en je ontmoet leuke ondernemende mensen en dit maakt het opbouwen van een goede band des te leuker.’
Vooruitblikkend denken de drie brouwers dat ze over vijf jaar een eigen brewpub hebben en dat hun bier landelijk verkrijgbaar is en wordt geëxporteerd. Inmiddels hebben ze ook hun eerste huisbier gebrouwen: De Hofnar voor Cafe Hofman in Utrecht
www.bilbrewing.nl www.today.nl
Tekst: Gerard Molenaar - Fotografie: Ruben May





